El ple es compromet amb la defensa de l'ús del català

La proposta ha rebut els vots a favor de Junts, ERC-MES i la CUP-PC, l'abstenció del PSC i els vots en contra de Cs i la regidora no adscrita


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una escola de Canet / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una escola de Canet / Foto: ACN

Sant Cugat vetllarà per l'ús del català al municipi. Així ho ha aprovat el ple municipal d'octubre a partir d'una moció presentada per Junts per Sant Cugat i elaborada amb la col·laboració de la Plataforma per Llengua. El text ha obtingut els vots a favor de Junts, ERC-MES i la CUP-PC, l'abstenció del PSC i els vots en contra de Ciutadans (Cs) i la regidora no adscrita. Entre els acords de la moció hi ha l'adhesió de Sant Cugat a la campanya 'No t'excusis' per afavorir l'ús del català entre el jovent, la projecció d'un 25% de pel·lícules en català als Cinemes de Sant Cugat i l'impuls d'una programació majoritàriament en català al Teatre-Auditori.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Aquest últim ha estat un dels punts que més ha criticat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, qui ha titllat Junts "d'elitistes" per no tenir en compte la programació cultural de la ciutat a altres equipaments i formats. Malgrat el vot a favor de l'equip de govern a la moció, Madrona també s'ha mostrat contrària als acords referents al compliment del Reglament per a l'ús de la llengua catalana, un text que, segons ha explicat, es va aprovar l'any 1996 i ha quedat desactualitzat, amb punts referents, per exemple, "a l'adaptació del teclat de les màquines d'escriure". Finalment, la tinenta d'alcaldia també ha lamentat que no hagin comptat amb l'equip de govern per treballar la moció conjuntament.

La regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, per part seva, ha defensat el seu vot en contra de la moció per ser aquesta "nacionalista i xenòfoba" i ha demanat a Junts que "deixin de portar a cada ple una moció a favor del victimisme, la imposició i el pensament únic". De la mateixa manera ha votat el grup taronja, ja que, tal com ha dit el regidor Sergio Blázquez, "si no compartim el diagnòstic, difícilment compartirem les mesures proposades".

Finalment, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha defensat l'abstenció del seu grup municipal per tractar-se d'una moció "incoherent, desactualitzada i amb propostes que no s'entenen o que són irreals".




Núria Fernàndez

Diversos experts diuen que la llengua catalana es troba en una situació d'emergència lingüística.

Munia Fernández Jord

Vostès porten una moció victimista, d'imposició i de pensament únic per ple. La llibertat no és el que volen, hem de parlar com vostès diguin.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.