El nou barri de Ca n'Ametller comença a agafar forma sobre el paper

Aquest espai és l'últim que queda per desenvolupar està previst que aculli uns 4.000 habitatges, la meitat públics


Temes relacionats

El procés participatiu per urbanitzar ca n'Ametller aposta per la sostenibilitat i l'habitatge protegit (25/abr/22)

Sant Cugat encara l'últim àmbit a urbanitzar de la ciutat de la mà de la ciutadania ( 5/oct/21)


  • Comparteix:

Imatge de la zona / Foto: Ajuntament

Imatge de la zona / Foto: Ajuntament

El desenvolupament de l'últim gran àmbit a urbanitzar de Sant Cugat, a la zona de Ca n'Ametller, comença a prendre forma, com a mínim sobre plànol. L'equip de govern porta al ple d'aquest dilluns l'avanç de la modificació del planejament en aquesta zona, així com el document inicial estratègic. La intenció del govern municipal és projectar un nou barri amb habitatge públic, amb equipaments, sense circulació de cotxes que no siguin dels veïns al seu interior i amb certificació de sostenibilitat. Per fer-ho possible i poder-hi encabir els 4.000 habitatges que es calculen -uns 2.000 de protecció oficial- caldrà superar el principal obstacle, les vies de tren que trinxen l'espai. Per poder desenvolupar l'àmbit amb aquestes condicions serà necessari cobrir les vies de tren, una oportunitat també per a l'intercanviador entre Renfe (R8) i FGC (S1).


Mapa Ca n'Ametller
En color taronja el sector que s'està estudiant urbanitzar. / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


"És de gran transcendència perquè iniciem els tràmits del Sant Cugat dels propers 15 o 20 anys", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. El responsable d'Urbanisme ha explicat que ja s'han fet contactes amb les diferents parts, així com amb les administracions competents i s'han valorat les conclusions del procés participatiu per definir el barri. També s'ha encarregat un informe jurídic i un altre d'econòmic.

Característiques del barri

Ca n'Ametller vol convertir-se en una nova centralitat de la ciutat. Per això, es planteja com un àmbit amb diferents usos, que combinarà habitatge, equipaments i activitat econòmica. Es calcula que el 70% estarà dedicat a residencial i el 30% a activitat econòmica.

A més, vol ser un barri sostenible. Això es vol fer notar, sobretot, en la mobilitat -els vehicles que no siguin dels veïns hauran de circular per l'exterior del barri- i en la mateixa construcció. De fet, la idea és aconseguir la certificació europea de sostenibilitat.

Infraestructures

L'escull principal per tirar endavant aquesta projecció de barri són les infraestructures que l'atravessen i el limiten, especialment les vies de l'R8 de Renfe. Per poder desenvolupar-la serà necessari el cobriment de les vies i amb això el tinent d'alcaldia espera poder treballar un conveni amb Adif.

Mapa Ca n'Ametller
Les infraestructures que afecten l'àmbit a estudi / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


A més, també ho veu com una bona oportunitat per accelerar l'intercanviador a la zona i, fins i tot, per ubicar-hi l'estació de l'AVE al Vallès, una reclamació històrica per a la qual ja s'ha previst la reserva de sòl en aquest projecte.

Habitatge

Si tot encaixa, el nou barri podria acollir fins a 4.000 habitatges, el 50% dels quals serien públics. A aquests es podrien sumar fins a uns 300 més habitatges dotacionals, ha concretat Duch, que ens construiran aprofitant els equipaments previstos.

Inici de la modificació del planejament

Fets els treballs previs, la intenció de l'equip de govern és aprovar les primeres modificacions de planejament entre el 2023 i el 2024. Segons ha avançat Duch, els canvis de planejament s'aniran abordant per sectors i en cada cas es tractaran les concrecions com l'afectació sobre els habitatges ja existents o el centre de TMA. Sobre aquest, el tinent d'alcaldia ha concretat que "té els dies comptats", però que serà l'últim sector a desenvolupar.

CONSULTA AQUÍ L'ORDRE DEL DIA DEL PLE DE NOVEMBRE


Francesc Duch

És de gran transcendència perquè iniciem els tràmits urbanístics del Sant Cugat dels propers 15 o 20 anys. És l'últim barri que podrà tenir la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.