Ciutadans proposa una rebaixa del 10% de l'IBI per al 2023

La formació taronja ha presentat al·legacions a les ordenances fiscals per reduir la pressió fiscal


  • Comparteix:

Roda de premsa de Ciutadans / Foto: Cugat Mèdia

Roda de premsa de Ciutadans / Foto: Cugat Mèdia

Ciutadans (Cs) vol que els santcugatencs paguin menys en impostos i taxes municipals. En concret, 7 milions d'euros menys. És per això que la formació ha presentat al·legacions a les ordenances fiscals del 2023 per rebaixar i bonificar diferents tributs, com per exemple l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). El grup municipal taronja proposa una rebaixa lineal del 10% en IBI, així com bonificacions per a famílies nombroses, monoparentals i locals afectats per obres de vianantització. Segons els càlculs de Cs, només la rebaixa en l'IBI suposaria 4,5 milions d'euros menys d'ingressos per a l'Ajuntament en un moment de dificultats econòmiques per les conseqüències de la pandèmia i l'increment dels preus.

"És millor deixar de recaptar que implantar sistemes farragosos de subvencions", ha justificat el regidor de Cs Sergio Blázquez, qui ha defensat que el consistori té capacitat econòmica per assumir aquestes rebaixes i alleugerir la pressió fiscal dels ciutadans en el context actual.

Les modificacions que planteja la formació busquen, en paraules de la formació, facilitar la vida de les persones i les famílies, bonificar els més perjudicats per la crisi de preus i incentivar el creixement econòmic i l'ocupació, així com les energies netes i sostenibles.

En el cas de l'IBI, a més de la rebaixa generalitzada que planteja el grup municipal, planteja bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals:
  • Fins als 18.000 euros de renda família - 90% de bonificació.
  • Entre 18.000 i 40.000 euros - 50% de bonificació.
  • Entre 40.000 i 80.000 euros - 25% de bonificació.
  • Més de 80.000 euros - entre el 5 i el 10% de bonificació.

  • També per aquells locals afectats per projectes de vianantització, amb el 50%; així com ampliar la bonificació per la instal·lació de plaques fotovoltaiques. A més, Ciutadans vol ampliar aquestes bonificacions a les famílies i negocis més afectats per l'increment de preus.

    La formació també proposa rebaixar un 30% la taxa del cementiri municipal; un 60% la de llicències d'activitats, l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) del 4% actual al 3,2%, i l'impost sobre activitats econòmiques (IAE). També bonificar al 100% la taxa a paradistes i la d'ocupació de la via pública per a la restauració. En la mateixa línia, opta per incrementar la bonificació fins al 75% de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica per als vehicles 0 i ECO.

    Tot plegat, suposaria deixar d'ingressar uns 7 milions d'euros, que, per a Cs, no comportarien "grans retallades" per a l'Ajuntament, ja que ha executat menys del 40% del previst.

    De fet, Ciutadans també planteja que l'Ajuntament assumeixi els 4,2 milions d'euros que es recapta a Sant Cugat del Tribut Metropolità.

    En definitiva, ha explicat el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, es tracta de reduir la pressió fiscal a tothom i de manera proporcional als ingressos. Segons Ciprian, significa "ser empàtics" i actualitzar al context econòmic actual les ordenances fiscals, que han estat congelades per al 2023.

    "És una qüestió de voluntat política", ha afirmat Ciprian, coneixedor que la pròrroga en les ordenances fiscals impossibilita que bona part de les al·legacions siguin acceptades si no és amb el vistiplau l'equip de govern d'obrir aquest debat.






    Sergio Blázquez

    Per què diem que cal de deixar de recaptar aquests diners? Perquè es grava molt als ciutadans i l'Ajuntament no executa aquests diners. Al final tens romanent.

    Aldo Ciprian

    Nosaltres esmenem perquè creiem que s'han d'actualitzar. Si estas al govern pots decidir en qualsevol moment el que vols o has de fer. És una eina que permet obrir i tancar els ingressos de l'Ajuntament.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.