Junts vol donar eines als municipis contra les 'ocupacions delinqüencials'

El grup municipal dona suport a la proposta de Junts per Catalunya que aposta per modificar el Codi Civil i la Llei d'Habitatge


  • Comparteix:

Glòria Freixa, Josep Maria Vallès i Lourdes Ciuró, aquest dilluns a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Glòria Freixa, Josep Maria Vallès i Lourdes Ciuró, aquest dilluns a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Catalunya vol que els municipis tinguin eines per aturar les 'ocupacions delinqüencials'. Per fer-ho, el grup vol que el Parlament de Catalunya reformi el Codi Civil per tal que els Ajuntaments i les comunitats de veïns actuïn en cas que la propietat d'un immoble afectat no ho faci. És més, la proposta de Junts també preveu modificar la Llei d'Habitatge per imposar sancions per a les propietats que no actuïn i, fins i tot, planteja la cessió de l'immoble a l'administració per incorporar-la al parc d'habitatge social.

La iniciativa l'han presentat aquest dilluns a Sant Cugat l'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró, la diputada Glòria Freixa i el regidor portaveu de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès. El grup municipal presentarà una moció al ple de dilluns vinent de suport a la iniciativa nacional. "A Sant Cugat no tenim cap cas, però en podríem tenir", ha dit Vallès a l'inici de la roda de premsa.

L'exconsellera Ciuró ha explicat que aquesta iniciativa va començar a gestar-se aquesta mateixa legislatura, però que amb la sortida de Junts de l'executiu català va quedar en un calaix. Per la seva banda, la diputada Freixa ha carregat contra els "discursos bonistes" que fan els partits d'esquerres pel que fa a les ocupacions; en particular, ha carregat contra En Comú Podem i la CUP perquè "barregen el discurs de l'habitatge amb les ocupacions". "No anem en contra de les famílies vulnerables", ha assegurat.

Preguntada sobre en quin punt es considera que una ocupació sigui "delinqüencial", Ciuró ha deixat la pilota en la teulada dels tribunals: "Això ho decideix el jutge". Per tant, la proposta de Junts permetria que, si un propietari no denuncia una ocupació d'un immoble, ho puguin fer els Ajuntaments o les comunitats de veïns. Seria després el jutge qui decidiria si aquesta ocupació està lligada a activitats il·legals.

Una campanya contra els grafitis

El grup municipal també presentarà una moció perquè l'Ajuntament posi en marxa una campanya de conscienciació "sobre com impacten les pintades i els gargots en el dia a dia de la ciutat". Des de Junts lliguen els grafitis al "deteriorament progressiu de l'estat de la ciutat" i insten no només l'Ajuntament, sinó també les administracions competents, a "habilitar mecanismes específics per generar recursos directament habilitats" per fer-hi front. Així, com a exemple, el grup proposa que la Generalitat estableixi un gravamen a la comercialització dels instruments que s'utilitzen per fer pintades.

Junts també proposa un acord amb les administracions públiques pertinents i també amb les propietats privades perquè l'Ajuntament pugui actuar quan es produeixin pintades en edificis que no són titularitat municipal.

El text insta el consistori a "revisar i proposar millores en els mecanismes coercitius per evitar i sancionar, si s'escau, aquesta mena de comportaments".


Lourdes Ciuró

Habilitem, amb una modificació al Codi Civil, que siguin els Ajuntaments o les comunitats de veïns qui puguin actuar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.