El Consell de Poble de la Floresta, sense encaix al nou reglament dels consells de barri

La plataforma Més Autogovern per a la Floresta ha abandonat la comissió d'estudi per actualitzar la normativa


  • Comparteix:

Imatge del Centre Social i Sanitari de la Floresta / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge del Centre Social i Sanitari de la Floresta / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El Consell de Poble es queda, almenys de moment, lluny de ser una realitat. La plataforma Més Autogovern per a la Floresta, impulsora d'aquesta iniciativa, s'ha retirat de la comissió d'estudi del nou reglament dels consells de barri, on s'havien de posar els fonaments d'aquest nou espai participatiu. El col·lectiu considera que el Consell de Poble no té cabuda en el nou marc que s'està treballant; en un comunicat, apunta que per assolir-ho, caldria estudiar la modificació del Reglament d'Ordenació Municipal (ROM) i el Reglament de Participació Ciutadana (RPC).

Al text, l'assemblea de la plataforma exposa la "sorpresa i frustració en veure que tota la feina feta en els darrers dos anys no té cabuda en aquest espai de treball", fet pel qual ha decidit a abandonar-lo. Tot i això, el col·lectiu creu que aquesta és una "via oberta per avançar en una major capacitat de decidir i que tard o d'hora trobarem una resposta a l'alçada del que florestans i florestanes esperem de l'Ajuntament".

El nom de 'consell de poble', la tria directa de la presidència i la no necessitat d'incorpora tècnics de participació són alguns dels aspectes que han fet que la proposta de Més Autogovern per a la Floresta no hagi arribat a bon port. El membre de la plataforma Ramon Piqué ha explicat a Cugat Mèdia que era conscient que es trobarien entrebancs, "però una altra cosa és que ens posem els entrebancs d'entrada", ha lamentat.

Ara, la plataforma demana als partits polítics que es posicionin, tot recordant que, tant els que tenen representació municipal (ERC, PSC, CUP, Junts i Cs) com En Comú Podem i el PP havien posat de manifest la necessitat d'eixamplar la capacitat d'acció a la Floresta. El col·lectiu també demana al president del consell de barri de la Floresta, el tinent d'alcaldia Marco Simarro (CUP-PC), que convidi els representants polítics al consell de barri extraordinari que s'ha de convocar per abordar la situació.

Què és el Consell de Poble?

El Consell de Poble és una fórmula d'organització a mig camí entre els consells de barri i les EMD; crear una entitat descentralitzada, de fet, és avui dia impossible. La plataforma Més Autogovern per a la Floresta explicava a Cugat Mèdia que alguns dels aspectes on més s'havia avançat era en definir l'organització i el funcionament: el nou espai havia d'estar constituït per un president, un vicepresident i un secretari (que el veïnat haurà d'elegir triant una llista), per representants de les entitats i associacions del districte i pels coordinadors de les comissions de treball que aborden els diferents temes d'interès. De fet, amb l'interrogant sobre la legalitat de la qüestió, la intenció era que la tria de la presidència es pogués fer coincidir amb les eleccions municipals. Aquesta "carta florestana" s'havia d'incloure en la reformulació del reglament dels consells de barri, cosa que finalment no ha succeït.

El que sí que inclourà el nou reglament és la possibilitat que l'elecció de la vicepresidència i la secretaria dels consells de barri s'obri a la ciutadania.

En una entrevista a Cugat Mèdia, el regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, reconeixia "els límits" amb què es trobava el consell de barri florestà i parlava de la intenció de "vehicular les demandes de la Floresta d'una manera més directa amb l'administració". De fet, deixava la porta oberta a eixamplar les fórmules participatives als altres districtes de la ciutat. Aquesta "flexibilitat" és un dels aspectes que s'han de definir en el nou reglament dels consells de barri.


Ramon Piqué

Una cosa és que els entrebancs els trobem, però una altra cosa és que ens els posem d'entrada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.