L'acord entre Junts i Cs facilita l'aprovació del pressupost de Valldoreix

El govern de l'EMD ha acceptat dues de les 11 esmenes del grup taronja, que s'ha abstingut en la votació


  • Comparteix:

Moment de la votació del pressupost / Foto: EMD Valldoreix

Moment de la votació del pressupost / Foto: EMD Valldoreix

La junta de veïns de Valldoreix ha donat llum verda definitiva als pressupostos de 2023. Són uns comptes de 9,5 milions d'euros que han prosperat gràcies a l'acord entre el grup municipal de l'equip de govern, Junts, i Cs. Ha estat una entesa que s'ha materialitzat amb l'abstenció del grup taronja, després que l'executiu hagi acceptat incloure als pressupostos dues de les 11 esmenes que havien presentat. Tot i això, des de Junts s'han compromès a tirar endavant altres de les propostes, sigui via modificació pressupostària o amb voluntat política. La resta de l'oposició (ERC-MES, PSC i CUP-PC) ha votat en contra, tot criticant el 'bipartit' (en al·lusió a l'acord entre Junts i Cs) i com de 'barata' ha resultat l'abstenció del vocal José Miguel García.

El portaveu del grup taronja ha defensat l'entesa: "No és un pacte de govern, és un pacte pressupostari". I en la mateixa línia ha parlat la vocal d'Economia, Lluïsa Muñoz: "Som dos grups municipals amb l'objectiu comú de perseguir el benestar dels veïns de Valldoreix". La responsable dels comptes ha criticat l'oposició per no haver presentat cap esmena als comptes i també ha disparat un dard cap a Sant Cugat, on els pressupostos estan prorrogats. "Tenen un problema gran i de gestió", ha dit sobre l'executiu santcugatenc. L'aprovació dels comptes amb l'abstenció de Cs ja es va produir l'any passat.

L'oposició d'esquerres ha criticat l'acord des de diferents prismes. La vocal portaveu del PSC, Susanna Casta, ha qualificat l'abstenció de Cs de "molt barata" i ha posat en dubte que Junts compleixi els compromisos assolits. Un exemple l'ha posat en l'acord (no incorporat als comptes) per garantir la neutralitat de l'espai públic.

Des d'ERC-MES, el vocal Ramon Segura ha reclamat claredat: "Junts ha signat un acord amb Cs i voldríem que fos públic". Entre d'altres, Segura ha criticat que els comptes no s'han fet oberts a la participació, que no s'hi inclouen criteris per negociar a Sant Cugat i que els ingressos no recullen detalls sobre les ordenances fiscals. Un altre dels acords entre Junts i Cs és l'aposta pel "bilingüisme institucional" per part de l'EMD; en aquest cas, Segura preguntat si això suposarà una modificació del reglament.

El vocal portaveu de la CUP-PC, Ferran Margineda, també ha criticat aquesta proposta relativa al bilingüisme, però ha carregat especialment contra l'esmena de Cs per instal·lar dues càmeres de vigilància a la vila. Aquesta esmena ha quedat desestimada, però es tindrà en compte quan s'incropori el romanent de tresoreria en una modificació de crèdit. "Les càmeres no solucionen les desigualtats", ha advertit Margineda.

D'aquesta manera, els comptes han assolit l'aprovació definitiva. Amb quatre vots a favor (Junts), quatre en contra (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i una abstenció (Cs), la votació s'ha hagut de repetir i ha quedat aprovada pel vot de qualitat del president.

Encara en clau econòmica, el president de l'EMD, Josep Puig, ha lamentat que en el que va de mandat no s'hagi pogut tancar el conveni econòmic amb l'Ajuntament de Sant Cugat: "Ha estat impossible", ha criticat.

Mocions i més

El plenari s'ha posat d'acord de manera unànime amb la moció d'ERC-MES, amb esmenes del PSC, per reclamar al govern espanyol la compensació de la reducció de les plusvàlues municipals. Aquest tribut és el segon que més ingressos aporta a les administracions locals.

D'altra banda, la junta de veïns s'ha sumat a la declaració per la pau i contra la guerra d'Ucraïna, signat per diverses entitats de la ciutat.

El text de la CUP-PC contra el projecte de la B-40 ha quedat finalment retirat. El portaveu de la formació, Ferran Margineda, ho ha fet perquè no consti en acte "el vergonyós moment" que hagués suposat que els grups que hi estan a favor l'haguessin defensat.

CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DE LA JUNTA DE VEÏNS

Mira aquí la sessió plenària




R. Segura / L. Muñoz

Junts i PDeCAT han signat un acord amb Cs i ens agradaria que es fes públic. / Som dos grups amb l'objectiu comú de perseguir el benestar dels veïns de Valldoreix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.