El PSC, soci de govern, xifra el desequilibri pressupostari en 3 milions, i no en els 15 que diu Junts

ERC-MES acusa Junts de generar inquietud entre les entitats i Brugarolas manté que el "forat" hi és i que la ciutadania en patirà les conseqüències


  • Comparteix:

La nova sala de plens / Foto: Ajuntament

La nova sala de plens / Foto: Ajuntament

El desequilibri pressupostari dels comptes de l'Ajuntament és de 3 milions i no 15. L'assessor del PSC a l'àrea d'Hisenda, Rossend Dou, ha explicat a Cugat Mèdia alguns detalls de la liquidació del pressupost del 2022, que ja està signada per l'alcaldessa, però encara no s'ha fet pública. Dou ha avançat que el romanent dels comptes del consistori és de 13,8 milions d'euros, i que el dels organismes autònoms (Centre Cultural i Patronat d'Educació) està al voltant de dos milions cada un. 'D'aquests, 1,5 milions es transferiran als comptes de l'Ajuntament', ha dit Dou. El regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas manté que el 'forat' econòmic segueix existint encara que es tapi amb romanent, i que tindrà repercussió en les entitats i la ciutadania. ERC-MES ha acusat Junts de crear una sensació d'alarmisme amb 'notícies fake' que la liquidació ha demostrat que són 'falses'.


RECUPERA LA TERTÚLIA 'EL GALL DEL MONESTIR' SENCERA

En la tertúlia 'El Gall del Monestir' d'aquest dimecres, la situació econòmica ha tornat a ser protagonista. El debat, ha començat, però, amb una crítica política dels dos partits de l'oposició, Junts i Ciutadans, cap a la darrera intervenció de l'alcaldessa, Mireia Ingla, en el debat de l'estat de la ciutat. Ingla va fer unes acusacions dures contra Junts sense permetre'ls dret a rèplica a la resta de partits.

PSC

Rossend Dou, des del punt de vista més tècnic, ha explicat com han pogut generar aquests més de 13 milions de superàvit: des del gener del 2022 estan fent una racionalització de la despesa de totes les àrees amb petits retocs. "On no s'ha executat és en el capítol 6 d'inversions, algunes les hem deixat al calaix fins al final de l'exercici, i aquí ha sortit més de la meitat dels 13 milions de romanent".

Tot i així, l'assessor del PSC ha assegurat que han de buscar entre tots com generar nous ingressos o com reduir o ajustar aquelles despeses "que no siguin obligatòries". Dou ha recordat, però, que més del 80% del pressupost és obligatori. "Evidentment, ningú es planteja ni reduir el servei de neteja ni el sou als funcionaris ni deixar de pagar als bancs", ha advertit.

Junts

Brugarolas ha fet fins a dues vegades la pregunta de per què no hi ha pressupost nou el 2023, però ni ERC-MES ni el PSC li han respost. La teoria del regidor de Junts és que si haguessin fet un pressupost nou haurien d'haver aplicat unes retallades tan fortes que no "ho heu volgut fer abans de les eleccions".

I ha insistit en un discurs que ve fent des de fa molt de temps: si s'augmenta la despesa estructural, els ingressos estructurals han de créixer al mateix ritme. "I no cal ser economista per saber que així es crea un forat i hi haurà un moment que no podrem pagar". Per aquest motiu Brugarolas té clar que aquest any els ciutadans patiran algun tipus de retallada, "directa o indirecta".

ERC-MES

El coordinador del grup municipal d'ERC-MES, Francesc Osan, l'ha replicat lamentant que Junts "hagi volgut generar una falsa impressió que l'Ajuntament no tenia diners per assumir els seus compromisos", un fet que, segons ell, s'ha demostrat "fals" amb la liquidació del pressupost de més de 15 milions d'euros. "Per què no és que el govern digui que té un superàvit de 15 milions, sinó que intervenció certifica que hi ha aquest superàvit", ha afegit, cosa que demostra que han sabut gestionar "de manera responsable" la davallada dels ingressos.

Osan ha acusat el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, i el seu partit de fer "electoralisme" amb aquest tema, cosa que considera molt greu perquè a qui estan "desprestigiant" és a la institució. "Tenim un Ajuntament solvent i envio un missatge de tranquil·litat, el que corre per la ciutat no és cert", ha dit acusant Junts de ser ells, parlant directament amb les entitats, qui ha generat aquest clima d'intranquil·litat.

Brugarolas l'ha respost dient que han sigut les entitats les que, inquietes, han anat a parlar amb Junts.

Ciutadans

El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, per la seva banda, ha reiterat que només es pot equilibrar un pressupost retallant despeses o augmentant els ingressos, que en el cas d'un Ajuntament és apujar els impostos. Ciprian "entén" que abans d'unes eleccions això és "difícil" de fer i, per tant, només veu el camí de la racionalització de les despeses.






Rossend Dou

L'equilibri pressupostari no està tan lluny, vau parlar de 15 milions, però en realitat és de 3 milions. Són diners, evidentment, però és assumible amb la feina que estem fent de racionalitzar la despesa.

Carles Brugarolas

Ara podem pagar perquè hi ha romanent, però això és fer-se trampes al solitari, però el forat està allà exactament igual.

Francesc Osan

S'ha volgut generar una falsa impressió que l'ajuntament no tenia diners per assumir els seus compromisos, pagar a les entitats, pagar els ajuts... Res més lluny de la veritat, és un conte de fades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.