Ple extraordinari per nomenar Pessarrodona, Ribé i Pla-Narbona fills predilectes de Sant Cugat

La sessió té lloc avui dilluns a les 19 h


  • Comparteix:

Marta Pessarrodona, Josep Pla-Narbona i Àngels Ribé / Foto: Ajuntament / ACN

Marta Pessarrodona, Josep Pla-Narbona i Àngels Ribé / Foto: Ajuntament / ACN

El ple municipal es reuneix aquest dilluns en sessió extraordinària per nomenar tres nous fills predilectes de Sant Cugat. Són l'escriptora Marta Pessarrodona i els artistes Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona (aquest últim, a títol pòstum). La trobada començarà a les 19 h i es podrà seguir en directe a www.cugat.cat.


Àngels Ribé (Barcelona, 1943)

Segons explica l'Ajuntament a través d'una nota de premsa, Àngels Ribé és una artista essencial per conèixer la història i l'art català contemporani i la seva evolució des dels anys finals de la dècada de 1960 fins a l'actualitat. L'artista segueix produint obra nova, tal com es va poder veure a l'exposició 'Sota l'ossa major' al Centre d'Art Tecla Sala (2020), i a la instal·lació 'Pas Mal' que va realitzar l'any 2021 al Centre d'Art Maristany, amb fotografies que ella intuïtivament anava recopilant de les seves passejades al voltant de Collserola.

Aquesta trajectòria notable ha estat reconeguda de manera institucional pel Premi d'escultura de la Fundació Vila Casas (2002), el Premi Nacional de Cultura (2012), el Premi Honorífic del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya i de l'Associació Art Barcelona (2019), el Premio Nacional de Artes Plásticas (2020) del Ministeri de Cultura, i la Creu de Sant Jordi (2021) de la Generalitat de Catalunya. A més, l'any 2022 va ser reconeguda amb la 'Declaració d'Orgull Florestà' al consell de barri de la Floresta.

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941)

Pessarrodona és una de les intel·lectuals de més prestigi del país, reconeguda com a poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. Com a biògrafa, Pessarrodona s'ha centrat en escriptores cabdals de la literatura catalana, com Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny i Mercè Rodoreda, entre d'altres. Cal fer valdre el diàleg constant i fructífer que ha realitzat entre la poesia i la literatura catalana i les europees, sobretot l'anglosaxona, via Virginia Woolf, de qui ha estat la màxima introductora en la cultura catalana. En el camp de l'assaig, ha dedicat bona part de la seva mirada literària a l'exili provocat per la Guerra Civil.

Ha rebut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa (2013), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2019), el Premi Nacional de Cultura (2011), el Premi Prat de la Riba de periodisme (2007), el Premi Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra (2020), i el Premi Especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra, guardó que reconeix la trajectòria de la seva obra poètica com a escriptora consolidada (2022).

Josep Pla-Narbona (Barcelona, 1928 - Sant Cugat, 2020)

Artista plàstic complet i molt notable que s'expressava a través del dibuix, el gravat, la pintura, l'escultura i el disseny gràfic. De fet, la dedicació com a grafista és la més popular en l'àmbit nacional i internacional. Els seus darrers trenta anys va viure i treballar a la Floresta.

L'Ajuntament destaca que el llenguatge visual de Pla-Narbona és molt característic i inconfusible, està vinculat als desitjos, passions i vicissituds de la vida humana, amb una expressió crítica i irònica. En la seva obra recull la complexitat de les relacions humanes en imatges d'aparença còmica, però amb un rerefons tràgic, i amb un original enfocament moral dels problemes humans com a individus sols o en col·lectiu. Per a ell, treballar intentant plasmar les emocions ha estat vèncer l'angoixa que sovint l'ofegava. Ha aprofundit en l'ànima humana i en la seva pròpia, per així poder pensar i comprendre la realitat i el que hi ha en el fons d'un mateix d'una manera honesta i radical.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.