Suport unànime dels partits de Sant Cugat a la decisió del Consell de Ministres, tot i que amb matisos


  • Comparteix:

L'alcalde ho qualifica de 'bona notícia' però es mostra prudent; el PP diu que s'han de tancar ja les ferides de la Guerra Civil

L'alcalde ho qualifica de 'bona notícia' però es mostra prudent; el PP diu que s'han de tancar ja les ferides de la Guerra Civil

Tots els partits polítics de Sant Cugat s'han felicitat per l'aprovació en Consell de Ministres del projecte de llei per al retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca'. Des de CiU, però, l'alcalde Lluís Recoder s'ha mostrat prudent i ha recordat que un altre govern socialista ja va aprovar la devolució dels arxius, i després no es va materialitzar. Al seu torn, el PP ha advertit que ja és hora d'enterrar el passat i deixar d'obrir les 'ferides' de la Guerra Civil.

L'alcalde de Sant Cugat i parlamentari de CiU, Lluís Recoder, ha qualificat de 'bona notícia' l'aprovació en Consell de Ministres del projecte de llei per al retorn a Catalunya dels arxius de Salamanca. Recoder, però, s'ha mostrat prudent a l'espera de veure materialitzat aquest compromís del govern espanyol, i ha recordat que no és la primera vegada que un executiu socialista aprova en Consell de Ministres la devolució dels 'papers'.

Lluís Recoder

És una bona notícia, però serà boníssima el dia que sigui una realitat. Valoro el pas del Consell de Ministres i la voluntat clara de retornar una part molt important dels papers, però recordo que un altre govern socialista ja ho va aprovar, i els papers no van arribar a tornar.


Des del PSC, el portaveu municipal, Jordi Menéndez, ha destacat que la decisió del Consell de Ministres suposa un pas molt important en la recuperació de la memòria històrica i una mostra de reconeixement a la mobilització de la societat civil catalana a favor de la seva dignitat com a poble. Menéndez ha manifestat, a més, que això demostra que els problemes nacionals de Catalunya es resolen millor quan el govern de la Generalitat està en sintonia amb l'executiu estatal.

Jordi Menéndez

Satisfacció com a catalans, demòcrates, i com a santcugatencs, perquè l'ANC serà la seu d'aquest llegat. Demostra que per resoldre els problemes nacionals i d'autogovern, cal una sòlida al·liança entre el govern català i l'espanyol.


El portaveu del grup municipal d'ERC, Eduard Pomar, també s'ha mostrat satisfet per aquesta decisió, que ha qualificat de 'molt important' ja que posa fi a 30 anys de reivindicacions. Pomar ha destacat el fet que el projecte de llei hagi tingut en compte la majoria de reclamacions de la Comissió de la Dignitat.

Eduard Pomar

L'acord del govern va en la línia del que havia demanat la Comissió de la Dignitat: el retorn íntegre de tots els papers i que sigui la Generalitat la que faci efectiva la devolució als seus propietaris.


De la seva banda, ICV-EA ha manifestat que la decisió del Consell de Ministres permet veure 'el final del túnel', i dóna resposta a la lluita de la societat civil catalana i els partits polítics per recuperar la memòria històrica. Xavier Boix és el portaveu del grup municipal ecosocialista.

Xavier Boix

Ja es veu el final del túnel. El treball de la societat civil i els partits per recuperar allò que ens van prendre de forma violenta i que van utilitzar per reprimir ha tingut un resultat. És una bona notícia.


La portaveu i presidenta del PP, Berta Rodríguez, també s'ha felicitat pel retorn a Catalunya, i en concret a l'ANC, dels 'papers', però ha afegit que aquesta decisió no pot anar en contra de la unitat de l'arxiu de la Guerra Civil. A més, Rodríguez ha dit que ja és hora de tancar les ferides de la Guerra Civil, i ha acusat als partits d'esquerra de voler reobrir debats del passat.

Berta Rodríguez

El més important és enterrar el tema de la Guerra Civil d'una vegada per totes. No és bo que cada vegada que guanyen les esquerres es reobrin ferides de fa molts anys. Respecte al retorn del papers, em sembla molt bé.


Recordem que està previst que, un cop el Congrés dels Diputats hagi aprovat el projecte de llei, els documents tornaran a Catalunya en un termini màxim de tres mesos. Quan la devolució es faci efectiva, els arxius es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.