L'Ajuntament de Sant Cugat posa fi als reconeixements extrajudicials de crèdit

El consistori té pendents entre 80 i 100 contractes per posar al dia

Imatge de la presentació de la mesura / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

Política

Publicat el 15/set/23 per Anna González

L'Ajuntament de Sant Cugat es conjura contra els reconeixements extrajudicials de crèdit, un procediment pel qual es regularitza el pagament a proveïdors sense contracte o amb aquest caducat. Es tracta d'una pràctica habitual a les administracions, però de la qual s'ha abusat més enllà de l'excepcionalitat per a la qual ho preveu la llei. En el cas de Sant Cugat, per exemple, a finals del mandat 2015-2019 es van regularitzar per aquest sistema 3,2 milions d'euros anuals, i en el 'moment més àlgid' del mandat 2019-2023 es van superar els 9 milions anuals, segons xifra el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas. Ara, el govern, amb el suport dels grups de l'oposició, dona una instrucció per regularitzar la contractació i eliminar els reconeixements extrajudicials de crèdit del funcionament del consistori. És a dir, a partir d'aquest dilluns, una vegada ho aprovi el ple, l'Ajuntament no podrà pagar cap factura que no compti amb contracte o la dotació corresponent. Per complir això, caldrà posar al dia entre 80 i 100 contractes que ara mateix estan caducats.

L'objectiu és dotar de "qualitat i excel·lència" la institució, ha dit l'alcalde, Josep Maria Vallès, qui ha destacat la importància que aquesta iniciativa compti amb el suport unànime dels grups municipals del consistori i que s'institucionalitzi amb la seva aprovació al ple.

"S'havia treballat així, però cal actualitzar-se", ha afirmat Vallès en referència a aquesta pràctica de l'administració que s'havia generalitzat i que ha protagonitzat també picabaralles polítiques. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha volgut tancar una etapa "sense retrets" i començar a aplicar criteris d'autoexigència en una mesura que ha qualificat de "valenta" i que dona més seguretat.

A la pràctica, ha explicat el gerent, Jordi Joly, implica que a partir del 18 de setembre l'Ajuntament ja no podrà comptar amb serveis i productes de proveïdors sense contracte i dotació. En cas que arribi alguna factura sense aquestes condicions, l'Ajuntament la considerarà nul·la de ple dret i, en tot cas, es portarà a revisió d'una comissió. Això implica també posar al dia tots els contractes municipals que actualment no estan en regla per evitar generar més reconeixements i que l'Ajuntament quantifica entre 80 i un centenar.

La intenció és tenir-ho tot regularitzat abans d'acabar el primer trimestre del 2024. Per començar, el ple d'aquest dilluns incorpora el reconeixement extrajudicial de crèdit de totes les factures anteriors al 18 de setembre. Un procediment que repetiran a l'octubre per aquelles que hagin pogut quedar pendents.










DECLARACIONS

Josep Maria Vallès

L'objectiu de la mesura és dotar de qualitat i excel·lència la institució. Pretén regularitzar i actualitzar tota la contractació pública i deixar l'ús dels reconeixements extrajudicials de crèdit per als casos excepcionals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carles Brugarolas

A finals del mandat 2015-2019 estàvem en 3,2 milions d'euros. En el moment àlgid del 2019-2023 es van superar els 9 milions, es va triplicar. Ara estem en un muntant elevat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jordi Joly

S'acaba l'ús dels reconeixements extrajudicial de crèdit, repesquem els anteriors, però som conscients que cal posar al dia les contractacions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio