Elena Vila (PSC): 'Al ple hi ha 25 regidors i només nou no tenen clar on s'ha de fer La Mirada'

La portaveu del principal partit de l'oposició es mostra disposada a votar a favor dels pressupostos "per responsabilitat"


  • Comparteix:

La portaveu del PSC, Elena Vila, demana a Junts que prengui una decisió ja sobre la ubicació de l'escola La Mirada. Per aquest motiu els socialistes han presentat una moció al ple de desembre que demana l'execució provisional de la sentència de la jutgessa per posar pressió sobre el partit de l'alcalde, Josep Maria Vallès: 'Dels 25 regidors del ple, només n'hi ha nou que no ho tenen clar', ha dit Vila en una entrevista a Cugat Mèdia. Pel que fa a les negociacions pel pressupost de 2024, la portaveu socialista es mostra disposada a votar-hi a favor, igual que amb les ordenances, però amb algunes línies vermelles 'que no podem passar'.

Com porta aquesta doble vida entre Madrid i Sant Cugat? Ja ha pensat com s'organitzarà?
Sí, de fet crec que les dues tasques són molt compatibles. Al final el Senat és una cambra de representació territorial, on portar aquestes demandes, aquestes reivindicacions del municipalisme. Crec que té tot el sentit i més en aquesta nova etapa a l'oposició, per poder incidir també en la política local i poder anar acompanyats del govern per portar aquestes demandes i aquestes necessitats a Madrid, que crec que també és una assignatura pendent de Sant Cugat. Aquesta nova etapa m'està ensenyant també que cal sortir de Sant Cugat, cal projectar la ciutat per generar més oportunitats.

Això suposarà que haurà d'anar molts dies a Madrid?
Aquests primers mesos han estat excepcionals perquè encara no teníem govern, però actualment podem dir amb satisfacció que tenim aquest govern progressista. Tot just demà [per dimarts 5 de desembre] pujo i baixo a Madrid perquè es constitueixen ja per fi les comissions del Senat. En principi els plens del Senat són cada 15 dies, per tant, podré estar al 90% del meu temps aquí a Sant Cugat, que realment és la meva prioritat.

Vostè ha agafat les regnes del partit després de la dimissió de Pere Soler, que és qui era el cap de llista del PSC a les eleccions municipals. Com va ser aquell relleu? Després de les eleccions sí que va haver-hi un procés de fer una mica d'autocrítica, però nosaltres vam parlar un dia amb el Pere i ell es veia amb forces de continuar. Llavors, al cap d'uns dies es va desdir, no sé com ho va viure i què en sap?
Des del partit on vam viure com un fet natural. De fet, jo sempre defenso que els partits polítics no són les persones, són els projectes. Jo crec que després dels resultats d'aquestes eleccions municipals va quedar clar de manera objectiva que aquest lideratge de Pere Soler havia finalitzat. Però ell és una persona que ha aportat molt en aquest partit, i que ha estat en moments molt complicats. El tenim al costat, no és no que hagi desaparegut del PSC ni del PSC a nivell local. Nosaltres ho vam viure amb naturalitat, hi havia d'haver relleu, i en aquest cas també un relleu generacional. Quan el partit em va proposar si em veia forces d'encapçalar aquesta nova etapa del PSC a Sant Cugat, vaig dir que sí. En tot cas, jo continuo mantenint una bona relació amb qui va ser el meu portaveu i el meu primer secretari.

Per tant, sí que va haver-hi trucada de Barcelona perquè hi hagués aquest relleu?
En tots aquests relleus, òbviament, el partit hi té també un paper fonamental. Hi va haver diferents converses i es va decidir que hi hagués aquest relleu. Jo crec que, torno a insistir, era un relleu lògic. Mireia Ingla (ERC), de fet, també va fer aquest relleu amb Bernat picornell. I crec que en el cas del PSC calia obrir una nova etapa i això és el que estem engegant amb el grup municipal. Volem aportar criteri, responsabilitat i volem fer una oposició constructiva basada en el diàleg i en anar de la mà del govern municipal per continuar mantenint aquests serveis públics de qualitat i continuar generant oportunitats a la nostra ciutat.

Ara s'han posat en el paper d'oposició, però crec que van estar negociant per intentar estar inclús dins del govern?
Aquesta negociació no es va produir perquè Junts des d'un principi ens va fer saber que prioritàriament estaven negociant amb Esquerra. També era lògic perquè amb Esquerra sumen majoria, i amb nosaltres els hagués faltat un regidor. Per tant, des d'un inici li vaig traslladar a l'actual alcalde de la ciutat que ens posàvem a disposició del nou govern per treballar plegats. En tot cas, nosaltres, amb els grans projectes, amb els grans reptes de ciutat, sempre allargarem la mà i així ho estem fent. En l'últim ple, que hi va bé l'aprovació inicial dels pressupostos, vam fer un exercici de confiança perquè ens vam abstenir a l'espera de veure quin pressupost de ciutat tindríem.

Ara que ja han tingut temps de per veure el pressupost, estan en disposició de dir quin serà el vot el dia 22 de desembre?
Encara no estem en disposició, bàsicament, perquè encara no hem començat les converses. Mitja hora abans de l'aprovació inicial ens van passar tota la documentació, per tant, va ser un vot de confiança a cegues. Un cop hem començat a analitzar aquest pressupost, ens preocupa que les despeses continuen superant els ingressos. Per tant, no veiem que sigui un pressupost de contenció. També ens preocupen les partides relacionades amb la promoció econòmica de la ciutat, perquè creiem que, tot i que s'ha de fer una aposta i s'ha de prioritzar tot el que té a veure amb drets socials, però creiem que hi ha altres elements, com per exemple l'economia productiva de la nostra ciutat. Quan parlem d'economia productiva no parlem de les grans empreses, parlem d'aquest petit comerç, d'aquestes persones emprenedores que són el motor de la nostra ciutat. A mi sempre m'agrada dir que creure i defensar l'economia productiva és fer acció social i en aquest cas hem vist una retallada molt, molt significativa.

I també amb altres aspectes, com la campanya de Nadal. Som una de les ciutats més joves de Catalunya on la infància ha de ser una prioritat i, per exemple, un espai emblemàtic com l'Envelat, no disposarem d'ell aquest Nadal. Ni tampoc el Campament Reial, tan esperat pels nens i nenes de la ciutat. Jo crec que amb aquestes qüestions s'ha de tenir cura perquè estem parlant d'una població majoritària de la ciutat. Per això estem demanant més transparència a l'hora de prioritzar accions.

Per tant, el pressupost haurem d'analitzar-lo bé. Entenc que durant aquestes setmanes el negociarem amb el govern de la ciutat. Creiem que, òbviament, hem de fer un pressupost de contenció, però hem de prioritzar aquests serveis públics tan importants per a la ciutat, i crec que la infància és un punt important. També vam veure com a l'encesa de llums no hi era el Consell dels Infants. A mi personalment em va sorprendre, hi havia el Consell de la Gent Gran, que crec que hi ha de ser, però el Consell dels infants no.

Què hauria de canviar en aquest pressupost, a través de les al·legacions o de la negociació que puguin fer, perquè el PSC hi voti a favor?
Una primera cosa és l'aposta per l'habitatge assequible, per nosaltres és una de les grans prioritats. Jo crec que com a ciutat hem de fer un gran acord per l'habitatge assequible. El que no pot ser és que els nostres fills i filles no puguin viure i es vegin expulsats de la ciutat que els ha vist créixer. Després hi ha una altra qüestió, que són els equipaments i els serveis per a una ciutat de 100.000 habitants. Hem crescut molt en els darrers anys, i això ha fet que no hi hagués temps d'actualitzar aquests serveis. Crec que en aquest pressupost s'ha de perfilar aquesta aposta per més serveis i més equipaments. I pel manteniment urbà, que va ser una de les grans crítiques a l'anterior mandat, i crec que aquí vam posar les bases l'anterior govern per tenir els contractes al dia, cosa que no ens vam trobar fa quatre anys per donar resposta a aquesta ciutat bonica i neta que tots i totes volem.

I també cal una aposta per l'economia productiva. Crec que és importantíssim perquè al final és el que genera la riquesa i és el motor de la nostra de la nostra ciutat. Després, una aposta també pels serveis públics de qualitat, i quan parlo també dels serveis públics parlo d'educació i de sanitat. Per exemple, l'escola La Mirada. Tenir acabada aquesta escola és el gran repte que té la ciutat. La Mirada ha estat plagada de despropòsits durant 8 anys... Tenim uns infants amb uns mòduls prefabricats i tenen dret a gaudir de l'educació pública amb igualtat de condicions que la resta dels infants. I aquí, si em permet, el PSC avui mateix [dilluns 4] hem presentat una moció al ple municipal sol·licitant continuar amb la construcció d'aquesta escola. Vam tenir una resolució judicial que ens permetia continuar. Tots els grups, menys Junts, s'han pronunciat ja. Vam demanar-li a l'alcalde que s'iniciessin tots els procediments d'execució provisional de la sentència per fer aquest trasplantament d'arbrat per continuar amb l'escola i tenir aquesta escola d'aquí a tres anys.

Quan li he preguntat què ha de canviar del pressupost perquè el PSC hi voti a favor, m'ha fet moltes propostes que impliquen més despeses. Com que la situació econòmica és la que és, en què retallaria?
Nosaltres ja ho vam dir, garantir uns serveis públics de qualitat requereix també actualitzar la base a fiscal i aprofundir en la seva progressivitat. El PSC, tot i abstenir-nos per un vot de confiança, vam ser molt crítics amb l'aprovació de les ordenances. Al final, nosaltres creiem que hi ha d'haver una fiscalitat justa, és a dir, que qui més té, més paga. També cal recordar que Sant Cugat és una de les ciutats amb menys pressió fiscal de l'estat. Creiem que aquest any hem perdut una gran oportunitat per augmentar aquests ingressos municipals. Això hauria fet que poguéssim invertir més en serveis públics. Quan el govern d'aquesta ciutat diu nosaltres prioritzem mantenir aquests serveis públics, que la ciutadania no es vegi afectada, jo sempre els pregunto el mateix: d'on ho trauran? Com ho faran? Per què després, per altra banda, veiem com s'apugen els sous un 20%. Em sap greu repetir-me, però crec que moralment no està bé. Que el primer que facis quan arribis a govern, i més sabent perfectament la situació econòmica, és apujar-se el sou... Jo vaig ser govern a l'anterior mandat i li puc assegurar que em sentia molt ben pagada. Per tant, crec que no feia falta apujar-se el sou. I si haguéssim entrat al govern un altre cop, ens hauríem plantejat abaixar-nos el sou i també haguéssim apostat, doncs per actualitzar aquesta base fiscal per poder generar així més ingressos que haguessin repercutit en la ciutat i en els ciutadans amb més serveis públics i de més qualitat.

Molts dels partits de l'oposició heu criticat aquesta congelació dels impostos, però també és cert que era una promesa electoral de Junts. Creu que en determinats moments, segons quines promeses s'han de saltar?
Jo penso que en política, i més tenint en compte la desafecció política que hi ha, hem de vigilar molt a què ens comprometem i què prometem a la ciutadania. Una de les coses que ens ha ensenyat el fet d'estar govern és que has de mesurar molt bé a què et compromets, perquè a vegades hi ha promeses que no pots complir. En tot cas, jo crec que la ciutadania hagués entès perfectament si un nou govern inicia mandat i explica amb dades objectives que hi ha una situació econòmica complicada, com hi ha hagut, la ciutadania ho hagués entès perfectament que s'hauria actualitzat la base fiscal. També he de dir tots els municipis del nostre voltant estan en la mateixa situació, no és una situació exclusiva de Sant Cugat. Al final, no estem parlant d'una pujada molt significativa. Jo crec que amb dos o tres punts haguéssim aconseguit fer front a aquesta situació econòmica complicada.

Quan hauria apujat vostè l'IBI, per exemple? Li pregunto per què tenim dos veïns governats pel PSC que, a Rubí l'han apujat un 12% i a Sabadell un 15%.
No tinc les dades. No ens ho hem plantejat perquè no estem a govern. Jo el que sí que sé és que els haguéssim apujat. Li soc franca, era una cosa que havíem parlat amb l'anterior govern, que si tornàvem a repetir, actualitzaríem la base fiscal, era una necessitat de la ciutat. Igual que les bonificacions a les plaques fotovoltaiques. És una mesura molt bona mesura que es va fer en un moment determinat, que ha tingut un èxit espectacular amb les cases unifamiliars, però crec que ja hem assolit aquest objectiu. I ara s'hauria hagut d'apostar més per les plurifamiliars, on tenim molt camí a fer encara. Això ens hauria aportat més IBI, que és el principal impost de recaptació. O un altre, les bonificacions a l'IBI de les famílies nombroses. Una de les al·legacions que hem fet és posar-hi un topall econòmic, és a dir, no pel fet de ser família nombrosa vol dir que tinguis menys ingressos, no? El topall econòmic és una línia vermella que nosaltres hem posat per poder aprovar aquestes ordenances fiscals, tot i que no són les ordenances fiscals que nosaltres haguéssim fet.

Sobre la situació econòmica i el dèficit, en una entrevista fa unes setmanes al TOT Sant Cugat vostè va dir que el PSC se sent responsable de la situació econòmica actual, però alhora també recorden tots aquests factors externs -pandèmia, inflació...- que afecten a tothom. Llavors, de què se senten responsables, exactament?
Ens sentim responsables perquè governàvem aquesta ciutat, ostentaven la tinença d'alcaldia d'Economia. Vam tenir un mandat excepcional amb una pandèmia que no podem oblidar. Vam haver de fer una injecció econòmica molt important a la ciutat, i això va fer al final que no poguessin complir amb un Pla d'Actuació Municipal que vam aprovar a principis de mandat. En moltes ocasions això va provocar que no poguéssim tenir prou temps per reflexionar quines inversions més importants calia fer. En política, quan actues t'equivoques. El més fàcil és no actuar, però vam fer apostes importants i potser les hauríem d'haver les reflexionat més i haver pensat on era prioritari posar aquestes inversions. Des del PSC assumim la responsabilitat, però crec que és una responsabilitat compartida. El que volem aportar en aquest mandat és feina, criteri i estar al costat del govern d'aquesta ciutat amb moments complicats. I ara, amb l'aprovació d'aquests pressupostos, volem estar al costat del govern d'aquesta ciutat, però òbviament hi ha línies vermelles que no podem passar.

M'ha dit coses que no s'han fet bé, sobretot amb prioritats d'inversions. Digui-me'n alguna, un exemple concret.
Jo penso amb accions que vam fer que no van tenir potser els resultats esperats. Ara parlo de la responsabilitat que jo ostentava -Promoció Econòmica-, de la qual, òbviament, me'n faig plenament responsable. Vam fer un pla de reactivació econòmica amb moltíssimes mesures, com els vals de descompte del comerç local. Hi vam invertir 600.000 euros el primer any i 400.000 el segon, i no van tenir els resultats esperats. Va ser una mesura molt innovadora, que després altres municipis també s'hi van sumar, però crec que no va tenir els resultats que esperàvem. Hi ha un altre aspecte que jo també me'n sento responsable com a part del govern anterior, que és no haver aprovat uns pressupostos dins el termini i en la forma escaient. He après que això és importantíssim per a donar solvència a un Ajuntament. Aquí vam cometre un error de principiants i és un error que no tornaria a cometre.

Crec que els dos primers anys amb la pandèmia, crec que tothom entén que no s'aprovessin a temps, però potser els dos últims anys no, que va passar? No es van posar d'acord els tres partits?
No té res a veure. Nosaltres teníem una excel·lent relació, tot i que hi havia coses que no coincidíem, amb les coses bàsiques, sí. Va ser un mandat molt excepcional, on moltes coses les vam a fer a correcuita i no vam poder planificar, que crec que és bàsic. Jo per això, quan el govern municipal els he demanat diverses vegades que necessitem un Pla d'Actuació Municipal, però no només un Pla d'Actuació Municipal, un pla per cada regidoria. És molt important, sobretot per fer un exercici de transparència i explicar a la ciutadania què vols fer i com ho vols fer. Això ho vam fer al principi de mandat, però com li dic, vam tenir un mandat molt excepcional i va fer que aquest pla no es pogués complir. Jo crec que aquest és el principal motiu.

L'ajuntament està des del mes de març sota tutela de la Generalitat amb un pla de sanejament?
Això és el que diuen els responsables...

És que els comuns diuen que no, que no hi som encara...
Jo ho desconec. Vull confiar que si els responsables municipals ho diuen això, és que és cert. No ho he anat a comprovar perquè confio en la paraula dels nostres representants polítics, només faltaria. En tot cas hi ha molts municipis i molts ajuntaments que estan també en aquesta tutela i és una situació excepcional. Però jo insisteixo, Sant Cugat té un potencial econòmic que estic seguríssima que si les coses es fan bé, tornarem a tenir una estabilitat econòmica per poder tirar endavant tot allò que vulguem.

Recupero la carpeta de La Mirada. Després de la sentència de la jutgessa contra el contenciós pel trasplantament d'arbres, sap, per què encara l'Ajuntament no s'ha posicionat amb què fer?
Doncs no ho sabem. Jo personalment ho he demanat en diverses ocasions directament a l'alcalde. A mi el que em sap greu de tota aquesta situació és la manca de transparència. El que no pot ser és que els grups de l'oposició ens assabentem d'acords que s'hagin arribat amb les diferents parts, amb ADENC, amb la comunitat educativa de l'escola La Mirada, a través d'ells, no pel govern municipal. A principi de mandat vam fer aquest exercici de responsabilitat aprovant una moció que posava que construiríem aquesta escola amb la màxima celeritat possible. Ara mateix, amb aquesta resolució judicial, 'amb la màxima celeritat possible' és el Bosc de Volpelleres. Demanem una reunió, igual que l'han tingut amb les diferents parts, que em sembla doncs molt lògic, eh? L'oposició som representants públics igual, i representants de la ciutadania igual. Per tant, jo demano que sobretot hi hagi transparència. Per això des del PSC hem presentat aquesta moció perquè es pronunciï en aquest cas el govern... bé, Junts, perquè Esquerra ja s'ha pronunciat. Junts és l'únic partit que a hores d'ara no s'ha pronunciat. No podem esperar. Una ciutat com Sant Cugat que aposta per l'educació pública de qualitat, no pot mantenir aquests infants amb una situació de desigualtat amb la resta d'infants de la ciutat.

Si ara Junts es posés d'acord amb ERC, demanessin l'execució provisional de la sentència i s'aixequessin les cautelars, diuen que tampoc es podrien trasplantar els arbres pel decret de sequera i pel moment de l'any.
Això no és cert, ho hem estat mirant...

El decret de sequera no ho impediria?
No impediria. Podem buscar excuses, però al final hi ha d'haver una decisió. Jo els demano que es posicionin. Potser no voleu no aquesta ubicació, però digueu-ho clar, el que no pots fer és passar pàgina. La comunitat educativa està molt preocupada precisament perquè no es pronuncien. En aquest cas, també vull recordar que el ple municipal són 25 regidors, i només nou no ho tenen clar, encara que siguin del govern i un sigui l'alcalde. Per tant, hem presentat aquesta moció i si s'aprova, sigui quina sigui l'opinió de Junts, hauran de tirar endavant aquesta escola pública i en el lloc on s'havia planificat que era el bosc de Volpelleres.

Aquesta moció es votarà el dia 22 de desembre en el ple de desembre.
He presentat aquesta moció com a mesura de pressió. Espero que Junts es pronunciï abans del 22, que sol·liciti aquest procediment d'execució provisional i nosaltres haguem de retirar aquesta moció. Esperem que sigui així. Jo espero que no arribi aquesta votació.

La Mirada té dues parts, el futur i el mentrestant. Una de les últimes polèmiques és que l'AFA ha posat el crit al cel perquè en una reunió amb l'Ajuntament els han dit que si volen tenir cuina han de pagar ells el traspàs del local, que són 80.000 euros...
Això és així. Abans feia referència a fer promeses, a la importància que quan et compromets a alguna cosa, la compleixis. L'alcalde, acabat de nomenar, es va reunir amb aquesta comunitat educativa i els va prometre dues coses: una va ser una cuina, i una altra nous mòduls. Per tant, aquest compromís està i aquest compromís s'ha de complir, i això els que és el que està demanant la comunitat educativa. En una prèvia que vam fer de pressupostos, al tinent d'alcaldia li vaig dir que aquesta és una de les prioritats i línies vermelles que tenim al PSC. Això s'ha de complir perquè a part hi ha un compromís per part de l'alcalde. Per tant, nosaltres insistirem en el fet que es compleixin aquests compromisos amb l'escola.




Elena Vila

Vull recordar que el ple municipal són 25 regidors, i només nou no ho tenen clar, encara que siguin del govern i un sigui l'alcalde. Per tant, hem presentat aquesta moció i si s'aprova, sigui quina sigui l'opinió de Junts, hauran de tirar endavant aquesta escola pública i en el lloc on s'havia planificat que era el bosc de Volpelleres.

Elena Vila

Des del PSC assumim la responsabilitat, però crec que és una responsabilitat compartida. El que volem aportar en aquest mandat és feina, criteri i estar al costat del govern d'aquesta ciutat amb moments complicats. I ara, amb l'aprovació d'aquests pressupostos, volem estar al costat del govern d'aquesta ciutat, però òbviament hi ha línies vermelles que no podem passar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.