Les referències al nou Estatut de Catalunya centren els parlaments de la Diada

Política

Publicat el 11/set/05 per Esteve Sala

L'ofrena institucional al monument de Rafel Casanova ha donat el tret de sortida a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Diverses entitats culturals i socials de la ciutat i tots els partits, excepte el PP, també han fet la seva ofrena, davant del nou monument a Casanova. Els parlaments han recollit referències al nou Estatut i a la figura de Jaume Tubau, desaparegut fa una setmana.

Des de Convergència i Unió s'ha reclamat generositat a tots els partits per aconseguir un nou Estatut ambiciós, i que no posi en perill la convivència a Catalunya. Joan Recasens, portaveu de la federació local de CiU.

Joan Recasens

Davant la incertesa del nou Estatut, fem una crida a tots els partits a la responsabilitat i a la generositat

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El PSC ha fet una crida a que totes les formacions posin Catalunya per davant dels interessos de partits, i evitant la polèmica i confrontació de partits. Pel primer secretari dels socialistes, Ferran Villaseñor, cal garantir que el nou text s'aprovi també a les Corts espanyoles:

Ferran Villaseñor

Volem un text de màxims, adequat a la realitat constitucional i amb les garanties de ser aprovat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El president local d'Esquerra Republicana, Narcís Clavell, ha repassat les relacions entre Catalunya i Espanya des del 1714 i ha fet aquesta reivindicació:

Narcís Clavell

Fins quan abusaràs, Espanya, de la nostra paciència? Algun dia renunciaràs a la teva voracitat imperialista?

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Per la seva part, ICV ha remarcat la oportunitat històrica del nou Estatut per aconseguir una gran cohesió social i un pas endavant cap a un millor sistema de finançament i cap a un marc legal que garanteixi la preservació de l'entorn. El seu president, Joan Balada, demanava un estatut per a tothom:

Joan Balada

Volem la màxima cohesió al voltant de l'Estatut, per millorar les condicions de vida de 7 milions de catalans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El Partit Popular, per segon any consecutiu, ha participat a l'ofrena institucional, però no n'ha fet com a formació. El seu president local, Rafael Enríquez, denunciava una celebració que consideren excloent:

Rafael Enríquez

La diada és una festa que, tal com se celebra al conjunt de Catalunya, exclou a algunes persones

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Totes les formacions han tingut també unes paraules de record per al desaparegut tinent d'alcalde, Jaume Tubau, mort fa una setmana víctima d'un càncer, i de qui han volgut recordar la seva vessant més patriòtica i el seu gran amor per Catalunya.

Després de l'ofrena dels partits, entitats com Òmnium Cultural, AVAN i el Sant Cugat Futbol Club han fet també la seva ofrena a la plaça de Rafel Casanova, que per primer any lluïa el nou monument en homenatge a qui va ser conseller en cap de l'any 1714. Els Castellers de Sant Cugat, per la seva part, han aixecat un pilar davant del monument, desplegant una senyera i interpretant l'Himne dels Segadors amb la gralla.