Jordi Casassas: 'Aquest serà el primer Estatut fet en un context de normalitat democràtica'


  • Comparteix:

L'actual procés de renovació de l'Estatut de Catalunya té molt pocs punts en comú amb els anteriors textos, que es van aprovar en 'situacions d'emergència'. Aquesta és una de les conclusions de la conferència que ha ofert aquest diumenge al Claustre el catedràtic d'Història Contemporània de la UB Jordi Casassas, un acte que, juntament amb un concert a càrrec del Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat i del Cor Cantemus d'Hongria, ha servit de cloenda a la celebració de la Diada Nacional a la nostra ciutat.

Davant d'una quarantena de persones, Casassas -que és membre del consell assessor de l'Institut Cambó- ha recordat que tant l'Estatut de Sau del 1932 com el de la transició, de 1979, van ser fruit d'unes condicions excepcionals, derivades de la sortida d'una dictadura i d'un estat general d'eufòria i sentiment d'unitat.

El context històric de l'actual reforma estatutària, segons l'historiador, té poc a veure amb aquelles circumstàncies d'emergència, i no està envoltat d'una mobilització ciutadana comparable. A més, la reforma que s'està negociant aquests dies deriva cap a arguments tècnics i està marcada per les noves necessitats 'pragmàtiques' d'una generació de joves que no comparteix els referents històrics de la 'generació dels anys 60'.

Per tot això, Casassas ha advertit que el nou Estatut és un projecte d'una gran complexitat, on s'han de negociar plets polítics, econòmics, socials i psicològics entre l'Estat i Catalunya que encara no estan resolts. En aquest sentit, el catedràtic de la UB ha conclòs que la perspectiva històrica demostra que, en el fons, les coses canvien menys del que sembla.

Els actes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya han finalitzat amb una actuació del Cor Infantil i Juvenil Sant Cugat i del Cor Cantemus d'Hongria a l'església del Monestir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.