Tots els partits, menys el PP, es feliciten per la llei de retorn a Catalunya dels arxius incautats


  • Comparteix:

Els populars reivindiquen la 'unitat d'arxiu', mentre que pel PSC la llei demostra que 'no és el mateix' un govern del PP que del PSOE

Els populars reivindiquen la 'unitat d'arxiu', mentre que pel PSC la llei demostra que 'no és el mateix' un govern del PP que del PSOE

Tots els partits polítics del consistori, a excepció del PP, s'han felicitat per l'aprovació al Congrés dels Diputats de la llei que permetrà el retorn a Catalunya de la major part dels anomenats 'papers de Salamanca'. CiU, ERC i ICV-EA han afegit, a més, que esperen que la devolució sigui íntegra en el futur, mentre que des del PSC afirmen que aquesta llei demostra que els governs del PP i del PSOE no són iguals. El PP, de la seva banda, ha reivindicat la 'unitat d'arxiu'.

El portaveu municipal de la federació CiU, Joan Recasens, ha rebut amb satisfacció la notícia, que ha qualificat d'un 'primer pas positiu', però ha demanat que el retorn dels arxius catalans incautats pel franquisme sigui íntegre, incloent la documentació dels ajuntaments.

Joan Recasens

Satisfacció, perquè és un primer pas. Però s'ha de veure que no hi hagi moviments estranys i que el retorn sigui efectiu. S'ha de seguir treballant perquè tornin tots els documents.


Des del PSC, de la seva banda, han expressat la seva 'satisfacció profunda' per la votació del Congrés, ja que, segons diuen, és un reconeixement a una part molt important d'espanyols i catalans que van perdre la Guerra Civil. En el terreny polític, el portaveu municipal dels socialistes, Salvador Gausa, ha dit que aquesta decisió demostra que no és el mateix que a Madrid governi el PP o el PSOE.

Salvador Gausa

Estem molt satisfets que això ho hagi fet un govern socialista. Demostra que els que diuen que són iguals els del PP que els del PSOE s'equivoquen profundament. Els fets ens estan donant la raó.


El portaveu d'ERC, Eduard Pomar, també ha rebut amb satisfacció l'aprovació de la llei de retorn dels 'papers de Salamanca', uns arxius que, segons ha dit, no haurien d'haver sortit mai de Catalunya. Pomar ha suggerit, a més, que l'oposició del PP a la devolució només s'explica per la proximitat entre els populars i els franquistes que van sostreure els documents.

Eduard Pomar

L'oposició del PP al retorn dels documents només s'explica si té relació amb qui se'ls va emportar.


Xavier Boix, portaveu municipal d'ICV-EA, considera que l'aprovació de la llei és un 'primer pas molt important' per al restabliment de la memòria històrica, i assegura que cal seguir treballant perquè el retorn dels documents catalans sigui total.

Xavier Boix

Estem contents perquè per fi, després de tants anys, s'ha pogut donar un primer pas important que desfà el nus creat durant tants anys. És de justícia retornar una documentació que es va sostreure durant la Guerra Civil amb fins repressius.


Des del PP, l'únic grup parlamentari que ha votat en contra de la llei per al retorn dels arxius a Catalunya, fonamenten la seva oposició en una concepció política de la 'unitat d'arxiu'. Berta Rodríguez és la portaveu municipal dels populars.

Berta Rodríguez

Qui no vol que arribin els papers a Sant Cugat? Però nosaltres defensem la unitat d'arxiu, com ho feia el PSOE en l'anterior govern.


D'altra banda, el PSC ha instat l'equip de govern a organitzar un gran acte cívic per rebre els 'papers' quan es dipositin a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.