CiU, PSC i IC-V defensen el nou Estatut, mentre que ERC i el PP el rebutgen per motius oposats en un acte a Valldoreix


  • Comparteix:

CiU, el PSC, IC-V defensen el 'sí' en el referèndum de l'Estatut en una taula rodona celebrada aquest dissabte a Valldoreix. Les tres formacions coincideixen a destacar que el text comportarà un salt en l'autonomia de Catalunya. En canvi, ERC i el PP aposten pel 'no'. Els republicans creuen 'insuficient' l'avenç en l'autogovern, mentre que els populars consideren 'intervencionista' el nou text estatutari.

El secretari de Relacions Internacionals d'Unió Democràtica, Salvador Sedó, ha fet un balança positiu del text estatutari, malgrat les rebaixes respecte el contingut aprovat el 30 de setembre al Parlament. El dirigent democratacristià ha remarcat que és el primer Estatut de la història que reconeix la identitat nacional de Catalunya

Sedó ha advertit a ERC que no capitalitzarà els vots negatius del referèndum, sinó que ho farà el PP. El polític de la federació nacionalista avança que a partir del 18 de juny, data del referèndum, demanaran que els republicans abandonin el govern.

Salvador Sedó

A partir del 18 de juny, recordarem que ERC no pot continuar al govern per manca de coherència.


El diputat socialista, Josep Casajoana, ha valorat positivament el rendiment de l'Estatut del 1979, però ha destacat que cal un nou text per afrontar els reptes del segle XXI. Casajoana ha criticat ERC perquè votarà 'el mateix que el PP' en el referèndum.

El dirigent socialista qualifica l'Estatut d'eina per afrontar els reptes de Catalunya.

Josep Casajoana

L'Estatut és un nou instrument per afrontar els reptes que té Catalunya.


El diputat d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha defensat el vot afirmatiu a l'Estatut perquè és un avenç en l'autogovern i en el finançament. El polític ecosocialista ha destacat que el text estatutari també recull un capítol de drets i deures que millora l'Estatut del 1979.

Herrera també ha criticat ERC per defensar el 'no' en el referèndum. El dirigent ecosocialista assegura que votar 'no' només afavoreix el Partit Popular.

Herrera explica per què creu que cal votar a favor del text.

Joan Herrera

Creiem que cal dir 'sí' perquè el nou Estatut és un avenç ent tots els àmbits si el comparem amb el text del 79.


Per la seva banda, el Partit Popular i ERC han explicat la seva oposició al projecte.

La diputada del PP i ponent de l'Estatut, Àngels Olano, ha remarcat que la seva formació no s'oposa a les reformes dels estatuts d'autonomia. En canvi, Olano ha explicat que el PP rebutja el nou Estatut de Catalunya, perquè és 'intervencionista' i fractura el consens del text del 79.

La dirigent popular també ha reclamat al president Pasqual Maragall que avanci les eleccions atès que ERC ha trencat la posició conjunta del tripartit respecte el referèndum estatutari.

Olano assegura que el PP apostava per un Estatut més liberal.

Àngels Olano

Les nostres esmenes buscaven un Estaut menys intervencionista i més liberal.


El membre de l'executiva local d'ERC, Marcel Coderch, ha destacat que el projecte d'Estatut és un retrocés respecte el text aprovat al Parlament de Catalunya. El polític republicà ha posat com a exemple del pas enrere la pèrdua de poder de l'Agencia Tributària Catalana,

Coderch també argumenta el 'no' perquè l'Estatut no conté el reconeixement de Catalunya com a nació.

Marcel Coderch

ERC diu 'no' a l'Estatut perquè no contempla el reconeixement nacional ni un sistema de finançament positiu.


La taula rodona ha tingut lloc aquest dissabte a la Nau de Cultura de Valldoreix. L'Associació de Veïns de Can Majó ha organitzat aquest acte amb la col·laboració de l'EMD de Valldoreix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.