Calvo continua sense concretar el calendari per completar el retorn dels 'papers de Salamanca'

Política

Publicat el 22/feb/07 per Acn / Miquel Herrada

La ministra de Cultura, Carmen Calvo, evita concretar un calendari per al retorn dels dos milions de documents de particulars que encara es troben a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. Calvo assegura que els experts han de tenir temps per completar el procés amb 'garanties jurídiques'. ERC, de la seva banda, adverteix del risc de deixar el retorn en suspens.

En la sessió de control del Congrés dels Diputats, Calvo ha dit que la 'prudència' aconsella als tècnics i arxivers del Ministeri de Cultura disposar del temps suficient per revisar els documents. La ministra ha negat rotundament que el retard tingui res a veure amb la proximitat de les cites electorals i ha afirmat que el procés ha d'estar 'ben fet' per evitar possibles impugnacions.

Carmen Calvo

És lògic que els tècnics i arxivers tinguin temps per revisar la documentació, perquè només tornin els documents que diu la llei.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Fa 8 mesos, els experts de la Generalitat van culminar el procés d'identificació dels arxius de particulars que estan dipositats a Salamanca. El següent pas, que encara no s'ha produït, és la revisió per part dels experts del Ministeri de Cultura de les 1.500 caixes.

Des d'ERC veuen amb preocupació aquesta demora. El diputat al Congrés Joan Tardà alerta del risc de deixar el retorn en suspens.

Joan Tardà

És molt perillós posar la maquinària en stand-by. La comissió tècnica està legitimada. S'ha de desbloquejar el procés.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Els republicans intentaran ara tancar un acord amb el PSC per tal de fixar un calendari per al retorn de tots els documents, que es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), amb seu a Sant Cugat.