Les JERC s'encadenen a Salamanca per demanar el retorn de tots els papers


Temes relacionats

La Comissió de la Dignitat reclama judicialment els 'papers' retinguts durant el primer retorn ( 8/feb/08)

La Comissió de la Dignitat prepara mobilitzacions contra la paràlisi de la devolució dels 'papers de Salamanca' (30/gen/08)


  • Comparteix:

Una desena de joves de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) s'ha encadenat aquest dilluns davant l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca per reclamar el retorn dels papers espoliats pel franquisme que encara no han estat depositats a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat. Els joves consideren que el retard en el retorn dels documents que encara queden a Salamanca es deu a motius 'electoralistes'.

Amb una pancarta que deia 'Trenquem totes les cadenes del feixisme. Torneu tots els papers' i encadenats, els membres de les JERC s'han concentrat durant gairebé dues hores davant l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca.

El portaveu nacional de les JERC, Gerard Coca, ha explicat a Cugat.cat el sentit de la protesta.

Gerard Coca

Volem protestar un altre cop pel retorn dels arxius. El govern espanyol ha bloquejat constantment el retorn incomplint les lleis. Calia una acció contundent.


Tot i les seves queixes, la protesta ha transcorregut sense incidents. Segons Coca, ha estat una protesta 'contundent però tranquil·la' per alertar del que consideren una decisió 'electoralista'.

Gerard Coca

És pur i dur electoralisme. Tornar els arxius fa perdre vots a Espanya. El PSOE sempre acaba doblegant-se a la pressió ideològica del PP.


L'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, està pendent del retorn dels 'Papers de Salamanca' que queden per entregar tal com va aprovar el Congrés dels Diputats el 15 de setembre de 2005 amb una llei que obligava a retornar els arxius de la Generalitat republicana, de ciutadans i entitats incautats per les tropes franquistes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.