Arriba a l'ANC la primera part dels documents privats dels 'papers de Salamanca'


  • Comparteix:

El conseller Tresserras observa un dels documents retornats a Catalunya

El conseller Tresserras observa un dels documents retornats a Catalunya

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ja custodia els primers documents de privats dels anomenats 'papers de Salamanca'. Es tracta de 120 llibres de personalitats i entitats confiscats durant la Guerra Civil. Tot i aquesta devolució, encara queda pendent el retorn de 1.500 lligalls de documentació de privats.

Els documents pertanyien a l'historiador Antoni Rovira i Virgili, el polític Antoni Xirau i la CNT de Barcelona, entre altres. Les monografies contenen dedicatòries i anotacions manuals. La majoria de dedicatòries són dels autors de l'obra adreçades a les persones a qui se'ls va confiscar la biblioteca.

En la primera digitalització d'aquests documents, s'han reproduït més de 20.000 pàgines. Ara les famílies dels implicats decidiran si es queden amb la documentació original o bé la cedeixen a l'ANC.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, assegura que el retorn d'aquests llibres és un acte de normalitat.

Joan Manuel Tresserras

Aquest retorn és un acte de normalitat. És el compliment d'una llei.



Segons Tresserras, la comisió mixta Estat-Generalitat continua treballant a bon ritme perquè la documentació privada pendent de retornar a Catalunya, un total de 1.500 lligalls, arribi l'any vinent.

Per la seva banda, la Comissió de la Dignitat considera 'significatiu' aquest primer retorn de documentació privada a Catalunya. Tot i això, l'entitat ha demanat que s'acceleri el reton de tota la documentació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.