L'EMD de la Canonja podria convertir-se en municipi el 2010


Temes relacionats

El govern obre la porta a la independència de l'EMD de la Canonja ( 8/gen/09)

Turu, partidària de la independència de Valldoreix si no es millora l'autonomia de les EMD ( 7/jun/08)


  • Comparteix:

Vista de la Canonja

Vista de la Canonja

La Generalitat modificarà la llei perquè l'EMD de la Canonja es pugui independitzar de Tarragona i obtenir plenes competències municipals. Es tracta d'una modificació que en principi només servirà per aquest territori, que de fet ja disposa de totes les competències i d'una ferma voluntat d'esdevenir independent.

La Canonja és la segona EMD més poblada de Catalunya, després de Valldoreix. Segons la llei de règim local, però, aquest territori no pot satisfer el seu desig de convertir-se en municipi perquè incompleix una de les condicions, que és mantenir tres quilòmetres de terreny no urbanitzable entre els dos nuclis de població.

Això podria canviar a partir d'ara, ja que dimecres tots els grups del Parlament van acordar demanar al govern que impulsi una modificació de la llei que permeti la segregació de la Canonja respecte Tarragona.

Segons ha explicat a Cugat.cat el president de l'EMD de la Canonja, Roc Muñoz, aquest canvi en la llei només els afectarà a ells.

Roc Muñoz

Si només es modifica el tema de la distància només afectarà a la distància. Es farà una llei ad hoc, com es va fer per Badia del Vallès.


La Canonja havia estat municipi des del segle XII fins el 1965, que és quan es va convertir en EMD. Roc Muñoz confia que el 2010 la Canonja tornarà a ser un municipi de ple dret. Segons el president, la independència d'una EMD depèn de la voluntat dels seus habitants.

Roc Muñoz

La primera condició és la voluntat del poble. Si els valldoreixencs volen segregar-se de Sant Cugat, tenen un camí llarg però no impossible.


El procés d'independització comporta un pacte amb l'Ajuntament de Tarragona sobre els beneficis tributaris que genera el gran polígon industrial d'empreses petroquímiques que hi ha al terme de la Canonja. El pacte estableix un progressiu transferiment de tots aquests impostos en un termini de 20 anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.