Reaccions diverses dels partits a l'anunci del traspàs de rodalies de Renfe


  • Comparteix:

El ministre José Blanco i el president Montilla han anunciat l'acord aquest dijous

El ministre José Blanco i el president Montilla han anunciat l'acord aquest dijous

Diversitat de reaccions dels partits santcugatencs a l'acord de traspàs de rodalies de Renfe anunciat aquest dijous pels govern català i espanyol. Entre les formacions que donen suport a l'executiu de José Montilla, el PSC considera l'anunci una bona notícia mentre que ICV-EUiA i ERC adverteixen que cal concretar diversos aspectes abans de donar per bo del tot l'acord. En canvi, CiU i el PP fan un balanç negatiu del traspàs en considerar que està buit de contingut.

La Generalitat gestionarà el servei a partir de l'1 de gener de 2010. Durant aquest any, la gestió del servei serà mixta entre Estat, Generalitat i també Renfe operadora. A finals de l'any següent, la Generalitat assumirà les competències plenes. Els diners que Foment ha de donar a la Generalitat perquè pugui gestionar rodalies es negociaran en una comissió bilateral al juliol.

CiU considera que l'acord és 'una cortina de fum' que no té res de positiu per a Catalunya. Segons la federació nacionalista, el traspàs arriba sense concretar-se la xifra econòmica que el ministeri de Foment espanyol donarà a la Generalitat per gestionar el servei de rodalies.

Joan Recasens és el portaveu municipal de CiU.

Joan Recasens

No hi ha acord pels diners que rebrem per a la gestió de rodalies. És un acord sense contingut a valorar.



El PSC defineix el futur traspàs de 'bona notícia' perquè implicarà, diuen, una millora en el servei de transport públic. El portaveu del PSC, Salvador Gausa, remarca que, en la negociació amb l'executiu espanyol, el govern no acceptarà un mal finançament per a la gestió de les rodalies .

Salvador Gausa

El govern tindrà un posicionament ferm per aconseguir el finançament que necessitem per gestionar rodalies.


ICV-EUiA qualifica de 'positiu' l'acord, tot i el retard que acumula el traspàs. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, ha elogiat, sobretot, que la Generalitat no hagi de renovar Renfe com a operadora de viatgers del servei quan finalitzi la concessió actual.

Xavier Boix

És una bona noticia que la Generalitat no estigui lligada de mans a Renfe.



El PP titlla de 'decebedor' l'acord i assegura que només es tracta d'un endarreriment de la data del traspàs, previst inicialment per a l'any passat. La portaveu popular, Berta Rodríguez, critica el govern del president José Montilla per les seves negociacions a Madrid.

Berta Rodríguez

No és més un nou endarreriment en un traspàs. Aconseguiex més pactes el PP de Madrid amb el govern del PSOE que el mateix Montilla.



ERC ha criticat la lentitud amb què s'executen els traspassos de competències contemplats a l'Estatut. En el cas de rodalies, el portaveu republicà, Raül Grangé, avisa que encara cal definir els diners que rebrà la Generalitat per gestionar el servei.

Raül Grangé

No podem donar per bo l'acord fins que no coneguem les xifres econòmiques que acompanyen el traspàs.




Sant Cugat té una parada de rodalies de Renfe a Coll Favà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.