Formalitzat al Consell Comarcal el Pacte d'Alcaldes contra el canvi climàtic


Temes relacionats

Sant Cugat ja forma part del pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic (11/feb/09)


  • Comparteix:

Foto de família dels alcaldes signants i representants del consell

Foto de família dels alcaldes signants i representants del consell

Una dotzena de municipis de la comarca, entre ells Sant Cugat, han formalitzat aquest dijous al Consell Comarcal del Vallès Occidental la seva adhesió al Pacte d'Alcaldes per la promoció de les energies sostenibles. Sant Cugat ja va signar l'acord promogut per la Comissió Europea el febrer d'aquest any al Parlament Europeu de Brussel·les. Prop de 500 municipis de la Unió Europea ja formen part de la iniciativa, que compromet els signants a reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020.

Els municipis que han formalitzat la seva signatura aquest dijous són Barberà, Castellar del Vallès, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Palau Solità i Plegamans, Ripollet, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua, Terrassa, Ullastrell i Sant Cugat, malgrat que a l'acte no hi ha hagut representació del nostre municipi.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, ha destacat que la nostra comarca és la que més municipis té adherits al pacte.

Antoni Rebolleda

Som la comarca que té més ajuntaments adherits.


Les dues línies principals d'actuació dels consistoris seran el lloguer de sostre i sòl públics perquè empreses privades instal·lin energia solar fotovoltaica i la promoció de l'estalvi energètic en qüestions com ara l'enllumenat públic. Aquestes dues accions aconseguirien reduir 500.000 tones anuals de CO2 al territori amb una inversió necessària de 3.000 milions d'euros, segons un informe de la Diputació de Barcelona a petició del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Aquest projecte preveu destinar 500 milions d'euros en crèdits entre el 2009 i el 2011. D'aquests, el BEI en proporcionarà 250, mentre que les caixes catalanes finançaran 125 milions i la resta ho posaran les empreses que explotaran les instal·lacions, que són les que s'endeutaran. Els crèdits tenen un període d'amortització de 17 anys i no comportaran endeutament pels ajuntaments. Ho explica el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron.

Joan Antoni Baron

No computa com a endeutament als ajuntaments.


Els municipis que s'adhereixen al pacte han de redactar en el termini màxim d'un any un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). A més, cada ciutat haurà d'enviar a la Comissió Europea un informe, cada dos anys, per monitoritzar la implantació d'aquest pla. La Diputació de Barcelona ha destinat entre el 2008 i 2009 1,5 milions d'euros per a la contractació de la redacció de PAES dels municipis signants del pacte.

Barón ha explicat que a partir de setembre es podran començar a fixar i pressupostar accions concretes del pla a cada municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.