La segona part dels documents privats dels 'papers de Salamanca' podrien arribar a l'ANC al febrer

Vista exterior de L'Arxiu Nacional de Catalunya on van arribar la primera part d'aquests arxius

Política

Publicat el 26/set/09 per Agències

Els documents continguts en les 1.500 caixes d'ajuntaments, associacions, entitats i particulars catalans que van ser confiscats al final de la Guerra Civil espanyola i dipositats a l'Arxiu de Salamanca tornaran al febrer a Catalunya. Així ho ha confirmat el director general de Patrimoni Cultura de la Generalitat, Josep Maria Carreté, a l'agència EFE on ha explicat que els tècnics estan, actualment, digitalitzant tot el material i que el procés estarà acabat al gener. Els documents es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat.

La comissió mixta Ministeri de Cultura-Generalitat va identificar a l'Arxiu de Salamanca uns dos milions de documents confiscats a associacions i particulars a Catalunya després de la Guerra Civil espanyola.

La Generalitat ha estat reclamant el retorn de les 1.500 caixes de documents privats i institucionals que van quedar pendents després del lliurament del primer bloc amb 500 lligalls pertanyents al govern que es va fer el 31 de gener de 2006.

Des d'aleshores, els treballs dels tècnics ministerials i les reunions posteriors de la Comissió Mixta es van desenvolupar a un ritme irregular, amb períodes llargs d'inactivitat i mentre es produïen relleus a la cúpula de Cultura.

Quan tornin aquests lligalls a Catalunya, començarà un nou procés. El director general de Patrimoni Cultura de la Generalitat, Josep Maria Carreté, ha explicat que s'obrirà un període d'exposició pública perquè els descendents puguin, si ho desitgen, recuperar els documents dels seus familiars.

Si finalment la data de febrer per a l'arribada de les 1.500 caixes restants es confirma, el procés de devolució de la totalitat dels documents confiscats per les tropes franquistes al final de la Guerra Civil espanyola s'haurà allargat durant més de quatre anys, des que les primeres 500 caixes arribessin a l'ANC, a Sant Cugat.