15.000 votants a la consulta del 13-D, un 25% dels cridats a les urnes


Temes relacionats

Representants nacionals dels partits a favor del 13-D demanen participació des de Sant Cugat (13/des/09)

Aval dels observadors internacionals a la 'professionalitat' del 13-D (13/des/09)

13-D (14:00h): Ja han votat 9.748 santcugatencs, un 17% dels ciutadans cridats a les urnes (13/des/09)

13-D (18:00h): 20% de participació a falta de dues hores per tancar la jornada (13/des/09)


  • Comparteix:

Els organitzadors informen de la participació

Els organitzadors informen de la participació

Més de 15.000 santcugatencs han votat a la consulta sobre la independència de Catalunya a Sant Cugat. El nombre de votants equival a poc més d'un 25% dels majors de 16 anys empadronats a la ciutat que podien votar, cinc punts per sota de la mitjana catalana. L’organitzadora de la consulta ha qualificat el nivell de participació de 'rècord Guinness'. A l’espera de saber-se els resultats, la jornada continua amb un ambient festiu gràcies a les actuacions musicals i al centenar llarg de persones que espera l’escrutini davant del Club Muntanyenc, el punt neuràlgic del procés de participació.

Les primeres dades han arribat de Valldoreix, on el 'sí' a la independència ha aconseguit el 94,6% dels vots i el 'no' s'ha quedat amb un 4'5% dels escrutinis. En total 2.068 valldoreixencs han votat durant la jornada.

El membre de la Junta Electoral Local, Marcel Coderch, ha titllat de 'rècord Guiness' la partipació del 25%. Segons Coderch, els resultats són satisfactoris vistos els pocs recursos dels que es disposava per organitzar les consultes.

Marcel Coderch

És un resultat excel·lent, de rècord Guiness. No ens podem comparar amb altres casos perquè cap Estat ha fet consultes amb els pocs recursos de què disposàvem.


Els punts de vot que han registrat més participació han estat el Club Muntanyenc (CMSC), la galeria Odó Art de la plaça d'Octavià i la plaça de Can Cadena, a Valldoreix. El major nombre de votants ha exercit el seu dret entre les dotze del migdia i les dues de la tarda i, en menor grau, de sis de la tarda a vuit del vespre. La jornada s'ha viscut sense cap mena d'incidència i amb un ambient festiu gràcies a les actuacions musicals i de grups de cultura popular que han omplert la plaça de la Vila.

Pel CMSC, punt neuràlgic de la jornada, també han passat representants locals dels partits que han donat suport a la consulta i també dirigents nacionals com el secretari general d'ERC, Joan Ridao, l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, i el líder de Reagrupament, Joan Carretero. Personalitats del món local com l'escriptora Marta Pessarrodona, el restaurador Halassane N'Diaye, els presidents de la Penya Blaugrana Sant Cugat i del CMSC, entre altres, també han votat aquest diumenge.

Els quatre observadors internacionals que han seguit la consulta a Sant Cugat han destacat la 'professionalitat' del procés de votació. En roda de premsa al Club Muntanyenc (CMSC), representants polítics de Flandes, Irlanda del Nord, Còrsega i Andorra han avalat la transparència de la consulta. La jornada de votació a Sant Cugat ha despertat l'interès de mitjans de fora de Catalunya, com la BBC, Al-Jazeera i el grup Intereconomía.

D'altra banda, els organitzadors de la consulta han revelat que el Terra Dolça, el punt de votació anticipat de la ciutat, va patir amenaces telefòniques, que, han anunciat, seran denunciades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.