La membre de la JNC Marta Sibina fa una valoració positiva de la seva estada a la XILA que la Generalitat té oberta al Marroc

Política

Publicat el 10/jun/03 per Vanesa

La santcugatenca i membre de la JNC Marta Sibina ha tornat del Marroc on ha format part durant 5 mesos d'una oficina de la Xarxa d'Informació i Selecció en Origen ( XILA). Sibina, que va viure en primera persona els atemptats de Casablanca, ha qualificat de molts positiva l'experiència malgrat els entrebancs que ha posat l'ambaixada espanyola a la bona marxa de la oficina de la Generalitat.

Després d'aquests cinc mesos formant part d'aquesta 'ambaixada' catalana al Marroc, encapçalada per Àngel Colom, Sibina ha qualificat l'experiència d'altament positiva i enriquidora. La santcugatenca i membre de la JNC creu que la tasca feta ha estat molt profitosa, informant els treballadors marroquins que volen venir a treballar a Catalunya i assessorant les empreses catalanes amb interessos al país alauïta. En aquest sentit, ha destacat els cursos de català impartits des de la XILA a 197 alumnes en els últims tres mesos.

De tota manera, Sibina ha lamentat els pals a les rodes posats per l'ambaixada espanyola al Marroc i creu que des de la diplomàcia espayola s'han fet intents perquè l'oficina de la Generalitat fracassés.

Marta Sibina

En cap moment em promogut aquest problema. Són ells que no accepten la nostra representació, però crec que podríem treballar bé conjuntament


La nota negativa de la seva estada a Casablanca ha estat l'atemptat perpetrat el passat 21 de maig contra interessos occidentals. Sibina creu que aquest episodi demostra que la XILA, en certs moments, va actuar més com una ambaixada que la pròpia ambaixada espanyola.

Després de quasi mig any al Marroc formant treballadors per venir a Catalunya, Sibina té clar que si les competències en immigració es traspassessin a la Generalitat, els fluxos migratoris es gestionarien de manera més efectiva.

Marta Sibina

Crec que la podríem gestionar millor i regular de manera més profitosa per nosaltres i pels immigrants.


Aquestes oficines, que són ja una realitat a Casablanca i Varsòvia, informen els nadius sobre quins són els professionals més sol·licitats i com tramitar els permisos de treball - que, recordem, són competència exclusiva de l'Estat - per evitar possibles enganys i il·lusions frustrades.