La celebració dels 10 anys sense mili recorda les noves fites socials per assolir


  • Comparteix:

El Museu ha estat l'escenari per cloure dos dies de jornades entorn els moviments contra la mili

El Museu ha estat l'escenari per cloure dos dies de jornades entorn els moviments contra la mili

Sant Cugat ha recordat i celebrat que ja fa 10 anys que el servei militar no és obligatori a l'Estat espanyol amb un sopar que ha fet balanç del procés. Aquesta fita social es va aconseguir gràcies als moviments per la pau i l'objecció de consciència de milers de joves que amb el seu gest van reivindicar una societat diferent. Pels moviments que van promoure l'eliminació total del servei militar, popularment conegut com a mili, la fita va demostrar la capacitat de decisió de la societat civil catalana, que ara s'enfronta a nous reptes i lluites.

Una seixantena de persones han recordat aquest dissabte al Claustre del Monestir el procés social i polític que va permetre eliminar la mili a l'Estat espanyol i convertir-la en una conquesta, deixant enrere els vestigis d'una època anterior. Amb un sopar, que ha posat punt final a les jornades organitzades pel Moviment per la Pau, els assistents han retut homenatge al moviment social que des dels anys 70 es va manifestar en contra i que va culminar el 1999 amb el procés polític que va permetre professionalitzar l'exèrcit espanyol.

L'alcalde, Lluís Recoder, que va viure els pactes per a l'eliminació del servei militar com a diputat del Congrés per CiU, ha recordat així aquell procés polític.

Lluís Recoder

El procés polític va ser dur. Era l'exèrcit amb una mortalitat més alta en temps de pau.



L'objecció de consciència i la realització de la prestació social substitutòria van comportar en bona part el naixement de la sensibilització ciutadana envers els moviments de pau. 10 anys després de la supressió de la mili, la societat civil catalana encara té importants reptes per assolir. Així ho ha assegurat Recoder.

Lluís Recoder

La reivindicació i defensa nacional de Catalunya és un front important. L'altre és la defensa del medi natural.


La celebració ha coincidit amb el 25è aniversari del Moviment per la Pau, abans Associació d’Objectors de Consciència (AOC), i el Dia Internacional de l'Objecció de Consciència, que es commemora el 15 de maig.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.