La ciutat tindrà cinc consells de barri, dos d'ells al centre

El ROM regula el funcionament intern de l'Ajuntament

Política

Publicat el 22/jun/10 per Anna Gonzalez

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns i després de set anys el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Tots els grups polítics han coincidit a destacar com el text millorarà els òrgans de decisió i la seva eficàcia. A més, les formacions municipals han donat el vistiplau al Reglament de Participació Ciutadana que estableix la creació de cinc consells de barri, en substitució dels consells de districte, així com de nous fòrums de debat, com el Consell de Ciutat. Tots dos textos han rebut el suport de tots els grups presents a excepció del PSC, que s'ha abstingut.

Han fet falta set anys, una trentena de reunions i un estudi extern per aconseguir que Sant Cugat tingui ja un nou ROM que juntament amb el Reglament de Participació Ciutadana serviran perquè l'administració local sigui més 'àgil, eficaç i transparent'.

El tinent d'alcalde de Presidència, Joan Recasens, ha definit així el nou ROM.

Joan Recasens

Donar agilitat als processos, transparència a la gestió, incrementar les garanties i millorar les eines de tots els regidors. És el ROM que més vetlla pels drets de l'oposició.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Aquest document regula aspectes com el funcionament del ple, de les intervencions dels regidors i del públic, de la junta de portaveus i les obligacions de l'equip govern.


Els grups de l'oposició han destacat, sobretot, la millora de les comissions i òrgans de decisió del consistori. El regidor d'ICV-EUiA Xavier Boix en destaca alguns aspectes.

Xavier Boix

La junta de portaveus guanya rellevància. Les comissions informatives també milloren.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El portaveu d'ERC, Raül Grangé, també ha subratllat l'important pas que s'ha fet per apropar l'administració i obrir-la als ciutadans amb nous mecanismes de participació.

Raül Grangé

S'ha afegit la possibilitat de poder presentar consultes vinculants amb el suport de 1.000 signatures.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A partir d'ara, la participació ciutadana compta amb un reglament específic que entre d'altres coses estipula la creació dels consells de barri, dos d'ells al centre i tres als districtes. A més, també es crearan i es potenciaran els consells sectorials.

Precisament, els consells de barri han motivat l'abstenció del PSC. El portaveu socialista, Salvador Gausa, explica el motiu.

Salvador Gausa

No acceptem la idea de despolitzar els districtes amb la no presència dels grups municipals i sí de l'equip de govern.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




El Reglament de Participació Ciutadana es disposa ara a exposició pública durant 60 dies. Els socialistes ja han avançat que presentaran al·legacions per incorporar la presència dels grups municipals als consells de barri.