La nova llei de composició dels Consells Comarcals fa pedre un conseller a CIU

Els partits d'esquerra han demanat la dimissió del conseller de Governació.

Política

Publicat el 11/jul/03 per Sílvia

El Consell Comarcal del Vallès Occidental no es constituirà aquest dissabte després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi dictaminat que, a partir d'ara, la seva composició es farà a través de la nova llei aprovada a l'abril al Parlament amb els vots de tots els partits menys CiU. La nova normativa perjudica la federació nacionalista que perdrà un conseller a favor del PSC.

Amb aquest dictamen, l'alt tribunal català dóna la raó al recurs interposat pel PSC, ERC, PP i ICV que s'oposaven al criteri de la Junta Electoral Central d'aplicar l'antiga llei de 1987 en la composició dels consells comarcals. Un reglament que donava més pes al nombre de regidors que no pas al nombre de vots i que, segons la Junta Electoral, s'havia de mantenir durant la present legislatura.

La nova llei comportarà que CiU perdi la majoria absoluta a 5 comarques i una trentena de consellers. En el cas del Vallès Occidental, la federació perd un dels seus 9 consellers a favor del PSC que passa a tenir 17. Escoltem la valoració del sotspresident de CiU, Joan Recasens:

Joan Recasens

Nosaltres vam acatar el que va dir la Junta Electoral central i ara acatarem el que ha dit el TSJC.


Amb la nova llei, el procés de composició de la corporació comarcal serà a la inversa. Dues terceres parts dels consellers es triaran en funció del nombre de vots obtinguts pels partits i una tercera part pel nombre de regidors.

El socialista Salvador Gausa, primer secretari del PSC i futur conseller de la comarca, ha aplaudit que, finalment, s'apliqui la normativa aprovada per majoria al Parlament:

Salvador Gausa

La llei de l'abril va ser aprovada amb una amplia majoria del parlament i per tant s'havia de complir. Ens complau que se'ns doni la raó.


L'altre representant santcugatenc al Consell, el popular Alfredo Bergua, s'ha felicitat perquè el Tribunal Superior de Justícia hagi donat la raó al recurs presentant pels grups de l'oposició:

Alfredo Bergua

Estem molt satisfet que, finalment, la justícia ens hagi donat la raó


El ple de constitució del consell del Vallès Occidental se celebrarà a finals d'agost o al setembre. Amb tota seguretat, tots els partits, excepte PP, mantindran un pacte de govern, que anirà encapçalat pel socialista i alcalde de Sentmenat, Josep Vilaró.