El ple aborda avui la protecció urbanística de Torre Negra amb desavinences per la Ronda Sud


Temes relacionats

El PSC adverteix que la Ronda Sud que defensa el govern local és la més perjudicial per a l'entorn (29/oct/10)

ERC se suma a les crítiques pel traçat de la Ronda Sud i diu que és lesiu per a Torre Negra (29/oct/10)

ICV demana excloure la reserva de la Ronda Sud per donar suport a la requalificació de Torre Negra (29/oct/10)

Recoder reclama a ICV que abandoni postures maximalistes per no posar en risc la protecció de Torre Negra (29/oct/10)

El TSJC anul·la l'acord per protegir Torre Negra, però avala que sigui sòl no urbanitzable (23/feb/09)


  • Comparteix:

L'espai de Torre Negra és ja part del parc natural de Collserola

L'espai de Torre Negra és ja part del parc natural de Collserola

L'Ajuntament reinicia avui en un ple extraordinari els tràmits municipals per declarar Torre Negra zona no urbanitzable, un cop el sector agroforestal ja forma part del parc natural de Collserola. El consistori té previst aprovar inicialment la requalificació del sòl per preservar la zona de l'edificació en compliment d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·lava la modificació anterior i obliga l'Ajuntament a definir un traçat de la Ronda Sud. La projecció d'aquest vial en el planejament de la zona ha suposat el principal punt de desavinença entre els grups municipals, que opten per traçats diferents o la seva desprojecció.

Aquesta és la segona vegada que l'Ajuntament porta a tràmit aquest procés, després que una sentència del TSJC anul·lés fa un any i mig l'especial protecció de la zona. Des de llavors, l'Ajuntament ha reactivat els tràmits per protegir de la urbanització aquest sector, on el grup Núñez i Navarro vol edificar. El juliol del 2009, el consistori va aprovar els informes ambientals i el traçat d'un vial contemplat a la zona, en compliment de la sentència del TSJC.

Precisament, els grups municipals porten també avui al ple una declaració sobre el seu posicionament respecte aquesta infraestructura que ha de servir de tancament de la ciutat. El traçat de la Ronda Sud ha estat el principal punt de discussió entre els grups municipals, que per imperatiu legal s'ha d'aprovar en aquest tràmit de modificació del planejament.

L'equip de govern proposa reconvertir la Ronda Sud en un carrer de menys capacitat que transiti pel darrere del Centre Borja, mentre que el PSC aposta per apropar la infraestructura a la trama urbana. ERC i ICV-EUiA opten per desprojectar aquest vial que contempa el Pla General Metropolità (PGM) del 1976.

El portaveu del PSC, Salvador Gausa, ha lamentat aquest punt d'inflexió en el consens polític entorn Torre Negra.

Salvador Gausa

El consens ha permès fer moltes coses. En aquest traçat de la Ronda Sud, l'alcalde no ha estat a l'alçada del que tocava.


Amb la modificació del planejament que es porta avui al ple, la zona quedarà aprovada inicialment com a sector no urbanitzable, tal com el consistori va fer ara fa set anys, però sense l'especial protecció. Segons Recoder, l'objectiu és blindar jurídicament la protecció, donant compliment a la sentència del TSJC que, tot i censurar aspectes formals de la tramitació, va reconèixer que Torre Negra podia declarar-se zona no urbanitzable. Són declaracions d'arxiu.

Lluís Recoder

No és començar des del principi, però sí que es fa una nova aprovació amb la voluntat clara de donar compliment a les prescripcions del TSJC.


Recoder ha subratllat que la sentència manté que la zona no és urbanitzable i que, per tant, no s'hi pot edificar, en contra del que pretenen la immobiliària Núñez i Navarro i l'Associació de Propietaris de Torre Negra. En aquest sentit, l'alcalde ha destacat que l'Ajuntament seguirà al peu de la lletra les prescripcions de la sentència, perquè qualsevol petit error és aprofitat en la seva contra, en al·lusió al grup immobiliari i als propietaris de l'espai natural.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.