El govern espanyol s'ha d'implicar més en el procés de pau al País Basc, segons els experts

Els mediadors, en el primer dia de la conferència / Font: Eldebat.cat

Política

Publicat el 18/oct/11 per Mikel Vilalta

El procés de pau al País Basc passa per una major implicació del govern espanyol i un reconeixement a les víctimes d'ETA. Aquest és un dels missatges que han transmès el president de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Arcadi Oliveres, i el professor d'Història de la Comunicació a la UAB José María Perceval, sobre la conferència de pau que ha tingut lloc a Sant Sebastià aquest dilluns. Segons els professors santcugatencs, l'executiu espanyol s'hauria d'implicar més en el procés encara que es trobi a les portes d'unes eleccions.

Els dos experts coincideixen a subratllar la importància que pot tenir aquesta trobada perquè el conflicte es resolgui positivament per ambdues parts. Tant Oliveres com Perceval consideren que el procés està madur i que s'estan donant les condicions perquè la banda terrorista abandoni definitivament la lluita armada. Tot i això, també reclamen al govern espanyol accions per acostar posicions.

Oliveres considera que la internacionalització del conflicte és clau perquè el procés arribi a bon port.

Arcadi Oliveres

La majoria dels conflictes del món s'han acabat perquè hi ha hagut una intervenció estrangera.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




El president de Justícia i Pau i la Unipau afegeix que el gabinet de Zapatero està violant la Constitució perquè no acosta els presos etarres al territori basc, però també demana a la banda terrorista que demostri que vol posar fi a la violència. De la seva banda, José María Perceval considera que la conferència pot suposar un moment clau per concloure el procés, però alerta que cal que les víctimes obtinguin el reconeixement que es mereixen.

José María Perceval

Estem en un moment clau que, si no s'espatlla, pot portar a la pau definitiva, sense vençedors ni vençuts.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Tant Perceval com Oliveres han lamentat que els dos grans partits espanyols, PP i PSOE, no s'impliquin en el procés per por de veure's perjudicats electoralment. Segons Oliveres, el PP sempre ha posat pals a les rodes al procés de pacificació.