La Unipau celebra l'anunci d'ETA amb prudència i demana responsabilitat als partits


  • Comparteix:

Arcadi Oliveres i José María Perceval

Arcadi Oliveres i José María Perceval

Satisfacció i prudència davant de l'anunci de cessament definitiu de la violència per part d'ETA són les dues sensacions que conviuen a hores d'ara segons experts de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb seu a Sant Cugat. El seu president, Arcadi Oliveres, destaca la importància històrica del comunicat i demana als partits polítics que actuïn amb responsabilitat i no de manera electoralista. De la seva banda, el col·laborador de la Unipau, historiador i periodista, José María Perceval, adverteix que s'han d'estudiar tots els termes de la declaració i que el perdó s'aconseguirà amb temps i treball.

Després de més de mig segle des que ETA es va fundar, el 1958, aquest dijous l'organització armada ha decidit anunciar el cessament definitiu de l'activitat violenta amb un comunicat al diari 'Gara' i a la BBC. Tres dies abans, Sant Sebastià acollia la Conferència de Pau per al País Basc, amb la presència d'actors internacionals com l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, el líder del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, i l'expert en mediacions internacionals en processos de pau Brian Currin.

La notícia ha arribat als experts santcugatencs amb optimisme. El president de la Unipau, Arcadi Oliveres, considera que era un anunci esperat i que ara cal que els partits polítics actuïn amb responsabilitat i no pas de manera partidista davant d'aquest anunci.

Arcadi Oliveres

Caldria que els grans partits polítics prenguessin consciència que el poble basc vol la pau. Ells no s'hi han d'oposar pels seus interessos partidistes.



Segons Oliveres, alguns dels passos que s'han de fer per avançar a partir d'ara en aquest camí cap a la pau a Euskadi són, per una banda, indemnitzar les víctimes del terrorisme degudament i, de l'altra, estudiar un apropament dels presos d'ETA. També ha destacat que durant aquest procés pot haver-hi 'petits incidents', com ja ha passat en altres situacions similars com Irlanda.

L'historiador, periodista i col·laborador de la Unipau, José María Perceval, considera que encara queda estudiar els termes exactes de la declaració i veure com la situació evoluciona. Una de les mesures que, segons Perceval, ha de fer l'organització armada ara és indicar, igual que es va fer en el procés de pau irlandès, els amagatalls de les armes, entre d'altres coses. Passos per acabar aconseguint, amb el pas del temps, arribar al perdó.

José Maria Perceval

No arribo a veure un botxí i una víctima assegudes a la mateixa taula, però seria fantàstic.




Oliveres i Perceval destaquen que el camí cap a la pau tot just està en la seva fase més inicial, en la qual s'ha de treballar amb diàleg i compromís perquè arribi a la ressolució del conflicte armat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.