La Comissió de la Dignitat anirà als tribunals si no arriben a Sant Cugat els papers catalans de l'Arxiu de Salamanca


Temes relacionats

El ministeri de Cultura espanyol paralitza el retorn dels últims 'papers de Salamanca' (14/des/11)


  • Comparteix:

La ministra de Cultura va assegurar el passat mes de juliol a Sant Cugat el retorn de la totalitat dels documents

La ministra de Cultura va assegurar el passat mes de juliol a Sant Cugat el retorn de la totalitat dels documents

La Comissió de la Dignitat ha mostrat la seva 'profunda indignació' davant la suspensió del retorn dels darrers documents catalans de l'Arxiu de Salamanca. L'entitat acusa el govern espanyol de poca convicció democràtica per paralitzar un compromís que la ministra de Cultura es va comprometre a dur a terme el passat juliol. En cas que no es compleixi la llei de restitució, la comissió anirà als tribunals de la Comissió dels Drets Humans o el Consell d'Europa denunciant l'incompliment del deure de l'Estat espanyol en la devolució dels lligalls.

El col·lectiu, que té per objectiu aconseguir el retorn de la documentació incautada pel règim franquista als seus legítims propietaris, es planteja arribar als tribunals si no es compleix la llei de retribució dels documents arrabassats, després que el ministeri de Cultura espanyol hagi suspès aquest dimarts la sortida dels últims 'papers de Salamanca', que s'haurien d'ubicar a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ACN).

La comissió opina que tots els entrebans tècnics i la indecisió del govern espanyol per tornar els documents a Catalunya són una ofensa per a les víctimes així com una falta de 'consciència democràtica i l'incompliment d'un principi de l'estat de dret'.

L'entitat ha demanat a la Generalitat que resolgui les peticions de retorn dels documents i ha ressaltat la urgència que es faci públic el reconeixement del dret de recuperar els papers.

De fet, els tres-cents lligalls que havien de ser enviats en aquest últim viatge no són tots el que falten per tornar a Catalunya, en faltar una quarta part dels documents de particulars i entitats.

La Comissió de la Dignitat ha reclamat també el retorn al País Valencià dels documents de centenars d'ajuntaments que també estava previst a la llei de restitució.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.