La protecció de Torre Negra avança amb reticències del PSC, ICV i CUP al traçat de la Ronda Sud


Temes relacionats

La protecció de Torre Negra i la reserva de sòl per a 355 habitatges protegits, al ple de dilluns (17/mai/12)

El Suprem desestima un recurs de Núñez per un PAU de Torre Negra (27/abr/11)

Aprovació inicial per declarar Torre Negra sòl no urbanitzable ( 3/nov/10)


  • Comparteix:

Torre Negra

Torre Negra

El ple ha aprovat aquest dilluns la requalificació provisional de Torre Negra com a sòl no urbanitzable amb el vot a favor de l'equip de govern (CiU). El PSC, ICV-EUiA i la CUP han refermat el compromís amb la protecció de l'espai natural, però s'han abstingut en estar en desacord amb el traçat de Ronda Sud establert en el tràmit. El PP també s'ha abstingut, tot i veure amb bons ulls el dibuix del vial.

La modificació del Pla General Metropolità (PGM) aprovada aquest dilluns comporta que les 165 hectàrees del sector de Torre Negra passin a ser sòl no urbanitzable - en concret, com a agrícola i forestal-. Així es pot preservar la zona, on el propietari majoritari dels terrenys, Núñez i Navarro, volia construir 2.800 habitatges.

Bona part de les crítiques de l'oposició han arribat pel traçat de Ronda Sud recollit en la modificació del PGM. En concret, s'estableix un dibuix que, segons el govern, és la prolongació del carrer de Llaceres - amb un carril per sentit, carril bici i voreres - que hauria d'unir les rotondes del Rotary i de l'entrada del Centre Borja. Un projecte allunyat i amb molt menys impacte que la Ronda Sud originària, segons l'equip de govern.

En aquest sentit, el PSC ha subratllat el compromís absolut amb la protecció de Torre Negra, tot i la discrepància amb el traçat de Ronda Sud recollit en el tràmit. Els socialistes consideraven millor opció establir un dibuix de la via dins dels límits dels terrenys del Centre Borja, de la Companyia de Jesús, i de l'escola Europa per ser menys perjudicial per a l'espai natural. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha lamentat que no es busqués el consens en el traçat del vial.

Ferran Villaseñor

El consens a Torre Negra està igual però vostè hauria d'haver buscat el consens pel vial d'altres formes.


ICV-EUiA s'ha abstingut i ha assegurat que s'ha perdut una ocasió per fer una protecció contundent de Torre Negra. El portaveu ecosocialista, Joan Calderon, explica que el traçat del vial posa en risc la riquesa ecològica del Torrent de Llaceres, per on la infraestructura passaria a través d'un pas elevat, tot i que la mateixa memòria ambiental adjunta a l'expedient remarca el valor d'aquest punt. En aquest sentit, Calderon ha remarcat que l'estudi de mobilitat corresponent assegura que no és necessari fer una via a l'espai. L'ecosocialista ha resumit així el sentit del seu vot.

Joan Calderon

És evident que es protegeix una part molt important, però l'afectació en el torrent, la Ronda Sud i la requalificació de sòl no ens satisfan.





La CUP s'ha felicitat pel pas endavant en la defensa de l'espai natural però també ha posat el traçat de la via com a argument per a l'abstenció. Guim Pros n'és el portaveu.

Guim Pros

És un punt que no calia tirar endavant. Hi ha altres maneres de descongestionar el trànsit a la zona.


En resposta a les crítiques, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha remarcat que el traçat de la Ronda Sud és només una reserva de sòl, que no té intenció de construir-la durant el seu mandat i que altres vials com el de Cornisa i el d'Enllaç s'han acabat desprogramant. Després que el regidor d'Urbanisme, Pere Casajoana, qualfiqués d'irresponsable l'oposició per abstenir-se en la votació, Conesa ha fet una lectura positiva del sentit del vot dels altres partits i ha atribuït la protecció de Torre Negra a un mèrit compartit entre govern i oposició.

Mercè Conesa

Els valoro l'abstenció. Ara, també tinguin present que en cap cas estem dient que es fa un vial.



El PP també s'ha abstingut, però per motius diferents. Els populars veuen amb bons ulls la protecció de la zona i també el traçat de la ronda perquè no afecta el Centre Borja i l'escola Europa. Segons el portaveu popular, Jordi Carreras, hi ha un altre aspecte que porta el seu partit a abstenir-se.


Jordi Carreras

A Can Monmany s'ha arribat a un acord. Aquí no hi ha consens.



La modificació urbanística aprovada aquest dilluns és conseqüència d'una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar una requalificació de Torre Negra com a sòl no urbanitzable d'especial protecció impulsada el 2003. Un dels arguments de la sentència era que no es definia un únic traçat per a l'anomenada Ronda Sud, sinó que n'hi havia sis. L'altre era que no es podia qualificar la zona com a àmbit d'especial protecció ambiental perquè, en aquell moment, cap ordenament jurídic no ho reconeixia.

Ara, un cop passat pel ple, l'expedient passarà a la Comissió d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que haurà de donar l'aprovació definitiva a la requalificació de Torre Negra com a sòl no urbanitzable.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.