El govern espanyol limita les competències dels consistoris per llei


Temes relacionats

La reforma deixa a les autonomies les competències locals d'educació i sanitat (13/jul/12)

L'executiu espanyol obre la porta a tancar les EMD (13/jul/12)

Els comerciants santcugatencs en contra de les mesures del govern espanyol (13/jul/12)

L'increment de l'IVA costarà 1'5 milions a l'Ajuntament (13/jul/12)

El govern espanyol delimitarà 'clarament' les competències locals ( 6/jul/12)


  • Comparteix:

Moment de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres / Font: Lamoncloa.gob.es

Moment de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres / Font: Lamoncloa.gob.es

La reforma de la Llei de Bases de Règim Local delimitarà clarament les competències dels municipis perquè no assumeixin altres serveis pels quals no tenen finançament. Ho ha subratllat aquest divendres el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, tot i que no ha concretat quines prestacions quedarien en mans dels ajuntaments.

El principi de la nova llei és 'una administració, una competència', per eliminar duplicitats. Per això, Montoro ha remarcat que l'objectiu és que els consistoris només prestin serveis pels quals tenen finançament i que es desvinculin de la resta. Les competències quedaran determinades a la llei, tot i que no s'han avançat quines a la roda de premsa.

El ministre espanyol ha defensat la supressió d'un 30% del nombre de regidors, que entrarà en vigència a partir del proper mandat, en considerar que facilitarà 'la presa de decisions' dels consistoris. També ha avançat la reintroducció dels 'cossos de l'Estat' als ajuntaments a través de la figura dels secretaris municipals i interventors.

Cristóbal Montoro

És una llei molt important que es veurà completada amb una disminució d'un 30% de regidors. Permet alleugerir i afavorir la presa de decisió política.


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha elogiat les reformes de l'àmbit local perquè suposaran un estalvi de 3.000 milions d'euros i posarà ordre en el panorama polític.

En paral·lel, la nova llei de bases de règim local també contempla que els municipis de menys de 20.000 habitants que no compleixin els mínims de qualitat dels serveis públics veuran com les prestacions passaran a mans de les diputacions.

L'aprovació del projecte de modificació de la llei de bases local s'ha presentat aquest divendres amb altres mesures en roda de premsa. La vicepresidenta del govern espanyol ha admès que no són propostes fàcils ni populars, però ha remarcat que són imprescindibles per sortir de la crisi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.