El govern exhorta els comerços a acollir-se a la llei catalana d'horaris

Els comerciants de Sant Cugat també han rebut les cartes de la Generalitat / Font: Arpalionline.com

Política

Publicat el 24/jul/12 per Anna Pérez

La Generalitat pressiona per carta a ajuntaments i comerciants perquè ignorin la llei d'horaris espanyola i els recorda que la legislació catalana d'horaris és de compliment obligat. Els advocats de Pimec Comerç, però, admeten que el decret espanyol és vigent a Catalunya i que el govern no pot sancionar les botigues que s'hi vulguin acollir.

Segons la llei catalana, els establiments d'entre 150 i 300 metres quadrats poden obrir un màxim de vuit diumenges o festius a l'any, i tenen un límit de 12 hores diàries d'obertura a repartir entre les set del matí i les 10 de la nit.

En canvi, les mesures anunciades pel consell de ministres de l'Estat espanyol aquest mes determinen que els establiments amb una superfície inferior a 300 metres quadrats tenen plena liberalització horària, cosa que ja estava establerta, amb la diferència que abans les comunitats autònomes podien limitar la llibertat total a les botigues de menys de 150 metres i ara el govern ha suprimit aquesta capacitat. A més, ha incrementat de 72 a 90 hores setmanals els horaris d'obertura en dies feiners.

Sindicats com UGT i CCOO, associacions de comerciants i el govern es van mostrar contraris a la nova legislació espanyola, argumentant que resultarà contraproduent, destruirà ocupació als petits i mitjans comerços i propiciarà que les grans superfícies i centres comercials sotmetin els seus empleats a condicions de treball indignes. La Generalitat va iniciar la setmana passada els tràmits per recórrer a aquesta mesura al Tribunal Constitucional (TC).