Front comú a Europa per a un procés d'independència


Temes relacionats

Tots els partits menys el PP prenen nota de les reclamacions sobiranistes (13/set/12)

Sant Cugat per la Independència reclama que els polítics moguin fitxa (12/set/12)

Contribució santcugatenca a la gran concentració per la independència (12/set/12)


  • Comparteix:

El santcugatenca Raül Romeva, al centre, durant la compareixença amb els altres eurodiputats / Font: ACN

El santcugatenca Raül Romeva, al centre, durant la compareixença amb els altres eurodiputats / Font: ACN

CiU, ERC i ICV demanen a la Comissió Europea (CE) que estableixi 'un full de ruta democràtic i transparent per a un eventual procés d'independència de Catalunya'. L'eurodiputat santcugatenc d'ICV Raül Romeva, acompanyat de Ramon Tremosa (CiU) i Ana Miranda -en representació del republicà Oriol Junqueras-, ha presentat plegats aquest dimarts una pregunta parlamentària en què reclamen a José Manuel Durao Barroso que, en cas de secessió, 'es garanteixin els drets democràtics i polítics dels catalans, que són europeus, i dels ciutadans europeus amb nacionalitat no espanyola que resideixen a Catalunya'.

Durant una compareixença davant els mitjans, els tres eurodiputats han explicat que 'és evident que, al cor de la UE, s'ha posat en marxa un procés democràtic, inclusiu i europeista que gira cap a posicionaments independentistes i que compta amb un suport massiu de la població'. Tremosa, Junqueras i Romeva han volgut informar a la CE que 'entre un milió i mig i dos milions de ciutadans es van manifestar l'Onze de Setembre a Barcelona a favor de la independència de Catalunya', i han pronosticat que 'hi ha la possibilitat que es convoqui, en un futur, un referèndum d'autodeterminació'.

Tremosa, Junqueras i Romeva recorden que 'el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia sobre la declaració d'independència unilateral de Kosovo estableix que el principi democràtic està per davant del d'integritat territorial' i demanen a la CE si 'pel bon funcionament de la UE, li pertocaria establir un full de ruta democràtic i transparent per a un eventual procés d'independència de Catalunya'.

En la pregunta parlamentària, la federació nacionalista, ERC i Iniciativa han demanat que es doni seguretat jurídica també a les inversions internacionals i europees a Catalunya, especialment pel fet que aquest territori europeu integra el mercat comú i la zona euro' i més encara, han dit, 'tenint en compte la greu crisi econòmica que pateix la UE'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.