Els partits es preparen per a les eleccions després del 'no' al pacte fiscal


Temes relacionats

Contribució santcugatenca a la gran concentració per la independència (12/set/12)


  • Comparteix:

Rajoy i Mas, abans de la trobada / Fotografia: ACN

Rajoy i Mas, abans de la trobada / Fotografia: ACN

Els partits locals mouen fitxa després de la negativa del govern espanyol al pacte fiscal aprovat al Parlament de Catalunya. En un escenari on s'albiren eleccions anticipades, CiU pronostica un futur parlament amb majoria nacionalista treballant per l'estat propi. El PP i el PSC creuen que convocar ara uns comicis fa un flac favor a la dura situació econòmica actual i ICV-EUiA i C's afegeixen que l'avançament electoral significa el fracàs de les polítiques de CiU. CUP i ERC són les úniques que veuen els comicis anticipats com l'avantsala per assolir la independència. De la seva banda, SI descarta els comicis i aposta per un govern de concentració nacional.

CiU troba 'coherent' un avançament electoral després del cop de porta al pacte fiscal del president espanyol, Mariano Rajoy. El copresident de la federació nacionalista, Xavier Martorell, veu una majoria nacionalista al futur Parlament per l'assoliment d'un estat propi.

Xavier Martorell

Veig Catalunya en un any amb majoria nacionalista al Parlament i avançant amb l'ideari que més d'1'5 milions de ciutadans van manifestar al carrer. Volem un Estat propi, no és una quimera.


El PP creu que, malgrat el 'mal plantejament' que Mas ha fet de la trobada, la reunió ha servit perquè Rajoy prometi solucions als problemes fiscals i de liquiditat de Catalunya. El president popular, Jordi Carreras, afegeix que no convenen ara eleccions i que la prioritat és tenir estabilitat política i econòmica.

Jordi Carreras

Estem en una crisi enorme i unes eleccions no ajudaria gaire a sortir-ne. Primer sortim de la crisi i després ja parlarem d'eleccions.


El PSC associa un avançament electoral a més 'inestabilitat i inseguretat' al país en un context de crisi econòmica. El primer secretari socialista, Michael Cáceres, sosté que no s'ha de llançar la tovallola a Madrid i que els comicis de Galícia i País Basc poden suposar una reinterpretació del nou finançament català per part del govern espanyol.

Michael Cáceres

Aquesta ha estat una primera trobada i n'hi haura altres més. Quan es vegi quin suport té Mas per a un nou pacte fiscal i s'interpreti millor des de Madrid, tindrem un millor acord de finançament.


ICV-EUiA diu que no li estranya la negativa de Rajoy a la proposta catalana. Els ecosocialistes asseguren que un avançament electoral no solucionaria res i que caldria buscar consens parlamentari. Segons el copresident de la formació, Xavier Boix, un avançament electoral demostra el fracàs de les polítiques de CiU.

Xavier Boix

Les propostes de Mas no han estat encertades. Un avançament electoral no soluciona res.


De la seva banda, la CUP veu a curt termini la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries al Parlament i demana a totes les formacions que estiguin a l'alçada del referèndum que reivindica. No obstant això, el membre de la formació, Guim Pros, creu que la consecució de la independència no serà imminent.

Guim Pros

Esperem que els partits polítics estiguin a l'alçada del que sembla que demana la societat catalana en la seva majoria. Això és que es pregunti quin és el futur que volen pel seu país.


ERC, C's i SI, que van obtenir representació a les anteriors eleccions catalanes, també s'han pronunciat a àmbit local sobre la negativa del govern espanyol al pacte fiscal.

ERC remarca que el 'no' al pacte fiscal estava cantat i que demostra que la independència és l'única sortida política. La presidenta d'ERC, Mireia Ingla, recorda que els republicans han obert la porta a teixir aliances amb altres formacions de cara a unes eleccions anticipades.

Mireia Ingla

És possible que hi hagi més contactes per establir una aliança de partits independentistes de cara a les eleccions.


C's subratlla que la mort del pacte fiscal estava anunciat per no ajustar-se a la legalitat. El membre santcugatenc del partit José Manuel Villegas creu que unes eleccions anticipades demostren el fracàs del president Mas.

José Manuel Villegas

No s'han arreglat els problemes econòmics i el pacte fiscal ha fracassat. L'avançament electoral visualitza el fracàs de Mas.


Solidaritat Catalana per la Independència (SI) creu que la prioritat dels partits ha de ser iniciar el procés de transició a la independència i per això considera imprescindible un govern de concentració nacional. El coordinador local, Jordi Manchón, demana al president Mas calendaritzar el procés.

Jordi Manchón

El camí que hem d'emprendre és un altre: més adreçat a la consecusió dels objectius nacionals. Demanem la creació d'un govern de concentració nacional.


Dimarts que ve, comença el debat de política general al Parlament, durant el qual està previst que el president de la Generalitat anunciï l'avançament electoral. Els comicis es perfilen a finals de novembre o principis de desembre.



  • Comparteix:

COMENTARIS

És trist veure com partits federalistes que és diuen catalans prefereixen atacar convergència, amb raó o no, abans de defensar la independència de Catalunya. Per dignitat nacional tindrien de dimitir inmediatament.

Joan Serrallonga. Enviat el 20/set/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.