El pressupost ordinari disponible per al 2013 es redueix un 4'3%


Temes relacionats

El projecte de pressupost del 2013, en audiència pública avui (22/oct/12)


  • Comparteix:

L'alcaldessa i el tinent d'alcalde d'Economia, durant la presentació del pressupost

L'alcaldessa i el tinent d'alcalde d'Economia, durant la presentació del pressupost

El pressupost ordinari disponible per al 2013 es reduirà fins als 88'1 milions d'euros, un 4'3% menys que el d'aquest any. El projecte de comptes municipals, presentat aquest dilluns, preveu una partida de 20 milions en inversions, un 10% menys que enguany, i se centrarà en les àrees d'atenció social, educació i ocupació. Segons l'alcaldessa, Mercè Conesa, es tracta d'un pressupost 'realista i auster'.

Eixos dels comptes
L'equip de govern assegura que els comptes de l'any vinent prioritzen el suport a les persones, l'educació i les polítiques d'ocupació. Aquests eixos queden fora de les retallades establertes - un 10% de mitjana per a les àrees de prestació obligatòria i d'un 25% per a serveis no obligatoris - i, d'aquesta manera, els recursos dirigits a persones i famílies sumen un 11% dels recursos ordinaris dels comptes.

En educació, l'aportació municipal a les escoles bressol, la d'art i la de música és de 3'5 milions, un 30% més que aquest any, per compensar l'eliminació de la partida del govern espanyol i la reducció de la transferència de la Generalitat. Les polítiques educatives creixen en total un 11%, en arribar als 5'3 milions.

En ocupació, es manté una partida de 300.000 euros per contractar una quarantena de persones en situació d'atur de llarga durada i amb prestacions exhaurides. L'alcaldessa, Mercè Conesa, assegura que l'ocupació i els serveis socials són dos dels pilars bàsics dels comptes.

Mercè Conesa

Prioritzem l'atenció social, les escoles bressol, l'ocupació i la cura de la neteja i del manteniment.



Despesa condicionada per la crisi
Els ingressos propis queden tocats per una reducció prevista de recaptació d'impostos i taxes d'1'6 milions d'euros i de mig milió en les transferències de la Generalitat. A més, l'Ajuntament es veu obligat a destinar 4'3 milions a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i a reservar 1'2 milions a possibles expropiacions de zones verdes.

Això sí, es preveu un ingrés més elevat per part de l'administració espanyola pel fet que Sant Cugat ha passat a ser considerada una ciutat gran en els comptes estatals, tot i que el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, no dóna per bones les previsions.

Carles Brugarolas

Això fa que tinguem una previsió d'ingrés superior, però cal tenir en compte que això es fa segons les dades massa optimistes del pressupost general de l'Estat.


Segons Brugarolas, també es pateix un problema de tensió a tresoreria per la dificultat per cobrar dels ciutadans, empreses i altres administracions. Quant a l'endeutament, el govern local preveu no superar la ràtio del 75%, tal com es recomana.

Pel que fa a les subvencions directes, es reduiran un 25% per a les activitats i entitats culturals, i un 19% per a les esportives, tot i que els equips mantindran el dret d'ús gratuït de les instal·lacions esportives. Els comptes mantenen el 0'7% destinat a solidaritat.


Inversions
Les inversions, moltes de les quals es finançaran a través d'altres administracions, arriben als 20 milions d'euros, un 10% menys que els comptes d'enguany. Els principals projectes inclosos són actuacions d'asfaltat, urbanització i millores de l'entorn urbà (3'4 milions), una biblioteca de proximitat a Volpelleres (un milió d'euros) i la millora d'equipaments esportis (400.000 euros). L'empresa municipal d'habitatge Promusa destinarà 5'7 milions a construir 112 pisos públics en règim de venda a les zones del Pla del Vinyet i l'avinguda Montserrat, a la Floresta.


Sessió extraordinària
Els pressupostos es portaran a aprovació en un ple extraordinari el dilluns 5 de novembre. En paral·lel, continuen les negociacions amb l'oposició per les ordenances fiscals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.