ERC demana al Congrés el retorn immediat dels 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

Entitats i particulars celebren el retorn dels primers 'papers de Salamanca' de particulars (20/feb/12)

El ministeri de Cultura espanyol paralitza el retorn dels últims 'papers de Salamanca' (14/des/11)

Sinde espera que l'última entrega dels 'papers de Salamanca' arribi abans de finals d'any (26/jul/11)


  • Comparteix:

El president d'ERC, Oriol Junqueras, recollint una part dels documents espoliats a ERC durant el franquisme, el febrer del 2012 / Font: ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, recollint una part dels documents espoliats a ERC durant el franquisme, el febrer del 2012 / Font: ACN

ERC-Reagrupament-Catalunya Sí ha demanat al Congrés espanyol que retorni els 'papers de Salamanca' als ajuntaments que ho han sol·licitat, entre ells Sant Cugat. D'aquesta manera volen que es compleixi el compromís que va assolir el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, amb el seu homòleg català, Ferran Mascarell, que va afirmar que el retorn dels documents es produiria abans del 30 de juny de l'any passat. La formació també ha reclamat que es convoqui amb caràcter 'urgent' la comissió bilateral per aprovar la digitalització de la resta de documents que han de tornar a Catalunya.

El text presentat pels republicans recorda que es tracta de documents espoliats amb finalitats repressives, traslladats a Salamanca el 1939. A més, ERC recorda que aquesta 'manca de voluntat' per part del ministeri espanyol de Cultura és 'difícil d'acceptar' si es té en compte el significat de la devolució, 'llargament reivindicada per la societat catalana des de fa anys'.

Fins ara, el govern estatal s'ha negat a fer efectiu el retorn d'aquests documents dels consistoris perquè entén que no s'inclou a la llei de retorn que es va aprovar a la primera legislatura de Zapatero. No obstant això, ERC recorda a Wert que l'article 2 de l'Estatut reconeix que la Generalitat està formada per totes les institucions catalanes, inclosos els ajuntaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.