El retorn dels 'Papers': la Comissió de la Dignitat satisfeta per l'aval del TC


Temes relacionats

ERC demana al Congrés el retorn immediat dels 'papers de Salamanca' (25/gen/13)

La Comissió de la Dignitat lamenta el no retorn de tots els papers de Salamanca ( 7/set/12)

Entitats i particulars celebren el retorn dels primers 'papers de Salamanca' de particulars (20/feb/12)


  • Comparteix:

Imatge d'un dels documents que van ser tornats a l'ANC / Font: ACN

Imatge d'un dels documents que van ser tornats a l'ANC / Font: ACN

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar la Junta de Castella i Lleó contra la Llei per la qual es van enviar a Catalunya els anomenats 'papers de Salamanca', i que es troben ubicats a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), a la nostra ciutat. La Comissió de la Dignitat, entitat que lluita per la restitució total dels lligalls, ha emplaçat el Ministeri espanyol de Cultura i el departament de Cultura a convocar la comissió mixta que validi la feina feta pels tècnics fins ara i exigeix la transferència immediata de la documentació als ajuntaments, entre ells, el de Sant Cugat.

En una nota el TC informa exactament que desestima 'el recurs d'inconstitucionalitat interposat per la Junta de Castella i Lleó' contra la llei de 'restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica'.

La Comissió de la Dignitat ha valorat el dictamen del tribunal i espera que amb aquesta acció el govern espanyol 'deixi la banda la seva actitud poc convençuda'. El col·lectiu ha demanat al ministeri espanyol de Cultura i al departament de Cultura de la Generalitat la convocatòria de la comissió mixta perquè, per llei, tres mesos després d'aquesta reunió s'ha de fer la transferència de lligalls al govern.

Aquests arxius són un conjunt de documents incautats durant la Guerra Civil per les tropes franquistes a la Generalitat republicana i a d'altres institucions catalanes, que van ser dipositats a Salamanca. La seva devolució va començar el maig del 2006 amb un primer bloc de 500 lligalls pertanyents al govern català, i posteriorment n'han tornat altres remeses.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.