La declaració de sobirania del Parlament rep el suport del ple


Temes relacionats

La tertúlia debat la declaració de sobirania i les conseqüències locals (24/gen/13)

Els partits analitzen la declaració de sobirania que es vota al Parlament (23/gen/13)


  • Comparteix:

La declaració defensa el dret de decidir del poble de Catalunya

La declaració defensa el dret de decidir del poble de Catalunya

El ple dóna suport a la declaració de sobirania aprovada al Parlament el gener passat que defensa el dret del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur. CiU, ICV-EUiA i la CUP han donat suport al text. El PSC, a diferència del vot negatiu de la formació al Parlament, s'ha abstingut. El PP hi ha votat en contra i ha remarcat que Catalunya no té dret a decidir en el marc de l'actual legalitat.

El text al qual es dóna suport explicita que el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. També remarca que el procés de l'exercici del dret a decidir serà 'escrupolosament democràtic, ga­rantint especialment la pluralitat d'opcions i el respecte a totes elles'. Un altre aspecte destacat de la declaració és que es treballarà per garantir la cohesió social i ter­ritorial del país i la voluntat de mantenir Catalu­nya com un sol poble.

Les reaccions
El tinent d'alcalde Jordi Puigneró (CiU) ha assegurat que el dret a decidir de Catalunya ha de servir per superar la dependència respecte Espanya, on ja no hi ha res a fer.

Jordi Puigneró

No hi ha terceres vies en les històries dels pobles. O són sobirans o són dependents.


El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha defensat que el dret a decidir és democràtic i que el seu exercici pot obrir escenaris fins ara inexistents on se superin les imposicions del govern espanyol.

La CUP hi ha votat a favor amb tots els regidors, a diferència del que va fer al Parlament, on va repartir el vot entre el 'sí' i l'abstenció. Anteriorment, ha presentat diverses esmenes al text, en què han defensat, entre altres idees, el concepte de Països Catalans i el recurs de la desobediència civil si s'esgoten les vies de negociació.

El PSC s'abstingut i no ha votat en contra com va fer l'hemicicle. El portaveu socialista ha defensat amb 'un suport clar' el dret a decidir i la implicació en la futura llei de consultes que s'elaborarà al Parlament. Els socialistes també han subratllat que no només el PP és Espanya i que es tracta d'un país amb altres sensibilitats.

El PP s'ha quedat sol amb el vot en contra a la moció. Els populars han negat el dret de Catalunya a decidir el futur i han acusat la resta de formacions de portar el país a un carreró sense sortida amb debats identitaris. El portaveu del PP, Jordi Carreras, ha demanat no incloure al mateix sac tots els catalans.

Jordi Carreras

Tothom pot pensar el que vulgui però no pot atorgar-se la veritat absoluta.


La declaració de sobirania es va aprovar al gener al Parlament amb vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i un de la CUP. El PP, el PSC i C's hi van votar en contra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.