El ple insta a incorporar el món local en la gestió del fons social d'habitatge

El fons local d'habitatge compta amb més de 5.000 habitatges cedits per 33 entitats financeres / Font: Promusa.cat

Política

Publicat el 18/mar/13 per Anna González

El ple municipal s'ha pronunciat aquest dilluns sobre el fons social d'habitatge per instar canvis que permetin la implicació del món local a proposta de CiU i ICV-EUiA. Amb una moció aprovada amb els vots de tots els grups municipals menys el PP, Sant Cugat reclama a la Generalitat que estableixi un protocol amb les entitats financeres signats per crear un fons propi català que compti amb la participació dels ajuntaments en els criteris d'atorgament del lloguer social. També demana al govern espanyol que incorpori al fons els habitatges buits de les entitats nacionalitzades, les participades pel FROB i aquells immobles en mans de les administracions públiques.

La moció presentada per CiU i ICV-EUiA, i aprovada amb els vots de tots els grups tret del PP, busca la implicació del món local en la gestió del fons social d'habitatge. D'aquesta manera, el text demana al govern la creació d'un protocol amb les entitats de crèdit signats del conveni estatal per crear un fons propi català per al lloguer social.

En aquest sentit, la moció proposa que aquest protocol garanteixi el coneixement dels ajuntaments i determini la necessitat d'un informe dels serveis socials i de les oficines locals d'habitatge per a concessió de pisos.

La moció busca canviar alguns dels aspectes del conveni signat entre l'Estat espanyol i les entitats financeres que, segons el regidor d'Habitatge, Raül Grangé, no està ben formulat.

Raül Grangé

La millor manera no era signant un conveni amb els bancs. Han posat els habitatges que volen sense planificació i control.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



És per això que l'acord municipal també exigeix al govern espanyol el respecte a les competències catalanes. A més, insta l'executiu espanyol a ampliar el fons previst amb els habitatges buits de les entitats nacionalitzades, les participades pel FROB i aquells immobles en mans de les administracions públiques. També proposa un canvi en les condicions d'accés i incorporar com a requisit la insolvència sobrevinguda, deutors de bona fe i no disposar de més béns immobles. En la mateixa línia, la moció reclama un lloguer mínim de cinc anys i una quota que no superi el 30% dels ingressos familiars.

El regidor del PP Bruno de Salvador ha justificat el vot contrari del seu partit, ja que creu que la moció planteja canvis més adients per a una futura llei que no pas per a un conveni d''urgència'.

Bruno de Salvador

Es posen a donar lliçons al ministeri. La moció sol·licita mesures que són més pròpies d'una futura llei que al conveni, que respon a una situació d'urgència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'acord també reclama al govern espanyol una moratòria dels desnonaments durant el temps que estableix el conveni -uns dos anys més una pròrroga d'un any- i la possibilitat que les famílies es puguin quedar al pis pagant el lloguer que estipula el conveni. En aquest sentit, el ple expressa el suport del consistori a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per a la dació en pagament.

El 21,6% dels habitatges que han aportat les entitats financeres al fons social està ubicat a Catalunya, amb més d'un milers de pisos. Podran optar a un lloguer social les persones desnonades de la seva residència habitual després de l'1 de gener del 2008, que tinguin uns ingressos familiars inferiors als 1.600 euros i pateixin condicions de vulnerabilitat. Cap dels habitatges aportats al fons social està ubicat a Sant Cugat.