Ortega adverteix que la reforma estatal del món local no és d'aplicació a Catalunya


Temes relacionats

Els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per llei (26/jul/13)

L'Estat espanyol dissoldrà les EMD que no presentin els seus comptes (26/jul/13)

Conesa diu que la reforma estatal del món local porta cap a la insostenibilitat (26/jul/13)

Oposició municipal, tret del PP, a la reforma de l'administració local (26/jul/13)


  • Comparteix:

Moment de la roda de premsa d'aquest divendres / Font: ACN

Moment de la roda de premsa d'aquest divendres / Font: ACN

El govern està disposat a defensar 'amb tots els instruments legals i per totes les vies' les competències de la Generalitat en règim local. Així ho ha advertit la vicepresidenta, Joana Ortega, que ha avisat al ministre d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que la reforma de l'administració municipal que ha aprovat l'executiu espanyol 'no és d'aplicació a Catalunya' perquè l'Estatut que atorga la competència exclusiva a la Generalitat és una llei que està per sobre d'aquesta reforma.

La vicepresidenta ha avisat que 'tot allò que contravingui la llei catalana, contravindria l'Estatut i per tant la Constitució'. En aquest sentit, ha recordat a Montoro que la reforma aprovada és amb rang inferior a l'Estatut, que atorga competències exclusives a la Generalitat en règim local. I és per això que el govern considera que la llei impulsada pel ministre no és aplicable a Catalunya. Per això Ortega ha avançat que el govern arribarà a les últimes conseqüències i al recurs al Tribunal Constitucional si cal.

Joana Ortega

Per nosaltres aquesta és la llei que mana. Arribarem a les últimes conseqüències. És una llei de no aplicació a Catalunya.


La vicepresidenta ha recordat que mesos enrere el govern va aconseguir el compromís de l'executiu espanyol i del mateix Montoro per 'respectar les competències catalanes i l'autonomia en règim local'.

De fet, el govern té previst aprovar aquest dimarts la seva reforma del món local, la qual treballa des de fa dos anys. Ortega ha assegurat que compten amb el consens del món municipal i esperen que el tràmit parlamentari faci que cap al febrer pugui entrar en vigor.

La vicepresidenta ha destacat que la llei catalana ha estat treballada amb les entitats municipalistes i parteix de la confiança total en els ajuntaments, mentre que la norma estatal 'neix de la desconfiança en el món local i del desprestigi dels ajuntaments'.

De la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, ha carregat contra la reforma impulsada per Montoro en considerar que té uns objectius molt clars de 'recentralització, eliminació de competències i pèrdua de qualitat democràtica'. Amor, a més, ha assegurat que ataca de manera molt clara l'autonomia local, l'Estatut i la Constitució. El president de la FMC considera que allò que pretén Montoro és privatitzar serveis públics i 'convertir-los en negoci'.

Xavier Amor

Té uns objectius molt clars de recentralització, de eliminació de competències i de pèrdua de qualitat democràtica. Ataca l'autonomia local.


Una visió compartida pel president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que ha dit que la reforma estatal 'és fruit d'un any de grans disbarats i de voluntat de desprestigiar el món municipal'. Segons Buch, el govern espanyol vol culpabilitzar els ajuntaments de la despesa excessiva i dels problemes econòmics de l'Estat. El president de l'ACM, a més, ha advertit que els alcaldes faran costat a la defensa de la llei catalana perquè no s'apliquin les indicacions de Montoro que la contradiuen.

Miquel Buch

És fruit d'un any de grans disbarats i de la voluntat de desprestigiar el món municipal.


De aquesta manera, la vicepresidenta del govern i els presidents de les associacions municipalistes catalanes han volgut marcar la seva ferma posició i simbolitzar la unitat del país davant aquesta reforma estatal.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.