La Generalitat aprova la llei de governs locals plantant cara a la reforma local del PP


Temes relacionats

Els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per llei (26/jul/13)

L'Estat espanyol dissoldrà les EMD que no presentin els seus comptes (26/jul/13)

Conesa diu que la reforma estatal del món local porta cap a la insostenibilitat (26/jul/13)

Oposició municipal, tret del PP, a la reforma de l'administració local (26/jul/13)

Ortega adverteix que la reforma estatal del món local no és d'aplicació a Catalunya (26/jul/13)


  • Comparteix:

Homs, aquest dimarts en roda de premsa / Font: ACN

Homs, aquest dimarts en roda de premsa / Font: ACN

El govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de governs locals i ha advertit l'Estat espanyol que no tolerarà que s'imposi el 'model forà' aprovat per l'executiu estatal. El document preveu la fusió voluntària de ciutats, evitar duplicitats en la prestació de serveis, farà desaparèixer 1.034 càrrecs públics remunerats als consells comarcals i estableix límits màxims de retribució dels representants locals. El text, que ara iniciarà el tràmit parlamentari, representarà un estalvi de fins a 1.000 milions d’euros per legislatura, segons la Generalitat.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que la llei espanyola 'posa en perill' l'Estat del benestar, segons un informe del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars (CAPSIF).

Francesc Homs

Aquest informe no només es fa ressò que la llei espanyola posaria en perill el model propi de Catalunya, sinó que des del punt de vista d'optimització de recursos, la llei espanyola ho posa en perill.


Fusió voluntària de municipis

L'avantprojecte de llei de governs locals fomentarà la mancomunació de serveis entre municipis i s'establiran uns estàndards mínims de qualitat per a la prestació dels serveis obligatoris. El document suprimeix l'assignació de competències per la qual cosa la Generalitat no podrà delegar la prestació de serveis a les ciutats si no van acompanyades de finançament.

Reordenació dels consells comarcals

El document preveu, entre d'altres aspectes, la reordenació dels consells comarcals de l'àrea metropolitana de Barcelona i la sortida dels municipis d'aquests organismes en cas que convisquin amb àrees metropolitanes, com és el cas de Sant Cugat. Això implica la marxa de la nostra localitat i sis municipis més del Consell Comarcal del Vallès Occidental per integrar-se automàticament a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Vegueries

Els consells de vegueria substituiran les diputacions provincials quan es compleixin les condicions previstes a la disposició transitòria primera de la Llei 30/2010 de Vegueries. Mentre això no es produeixi, totes les referències de la Llei de Vegueries i les determinacions que inclou aquesta llei s'han d'entendre aplicables a les diputacions provincials, que queden integrades en l'estructura d'Administració local de Catalunya.

Sector públic local

El projecte de llei incorpora la prohibició de crear noves mancomunitats o consorcis quan es pretengui desenvolupar un servei o competència ja desenvolupat per una altra administració o bé quan aquest servei o competència el pugui prestar o exercir el consell comarcal o l'àrea metropolitana.

Totes aquestes entitats també seran objecte d'extinció automàtica en cas de duplicitat, manca de presentació de comptes o de dèficit continuat.


Retribucions dels representants locals

Es reconeix el dret a la retribució dels representants locals i s'estableix que la llei de pressupostos de la Generalitat fixarà anualment els límits màxims a percebre d'acord amb el tipus d'ens local, la població, la capacitat financera i les tasques i funcions assignades en cada cas.

Transparència i participació

Els municipis, els consells comarcals i les vegueries hauran de disposar d'un portal de la transparència, que s'haurà d'integrar en el Portal de al Transparència de la Generalitat. Els municipis de més de 5.000 habitants hauran de disposar d'un reglament de participació ciutadana.

Garantir la sostenibilitat financera i l'eficàcia dels serveis

L'objectiu del projecte de llei de governs locals de Catalunya és determinar i clarificar les funcions de cada nivell de govern; assegurar la sostenibilitat financera i l'eficàcia en la prestació de serveis; simplificar les estructures administratives i evitar duplicitats organitzatives i d'actuació. En aquest sentit, es tracta d'una reforma que ha d'aportar estalvi i eficiència al sector públic, amb un estalvi de fins a 1.000 milions d'euros per legislatura. Alhora, fomentarà la transparència i la participació ciutadana.

Els principis en què es basa aquesta norma són: autonomia local; estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; subsidiarietat, i racionalitat i no-duplicitat. Amb aquesta norma, la Generalitat pretén definir un nou model i un sistema de relacions entre els diferents nivells d'administració que reguli i garanteixi la coordinació entre totes les administracions locals coexistents a Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.