Shlomo Ben-Ami defensa la retirada de l'excèrcit israelià de la franja de Gaza anunciada per Sharon


  • Comparteix:

Unes 320 persones s'han reunit per escoltar l'exministre israelià

Unes 320 persones s'han reunit per escoltar l'exministre israelià

La necessitat que Estats Units i Europa llimin les seves diferències pel que fa a política internacional i la importància d'impulsar la democràcia en els països musulmans però no per la força són algunes de les idees que ha apuntat l'exministre d'Afers Estrangers israelià, Shlomo Ben-Ami, durant la segona sessió del fòrum Santcugatribuna. Ben-Ami també s'ha mostrat partidari de recolzar la iniciativa de Sharon per una retirada unilateral de la franja de Gaza, un cop vista la dificultat d'arribar a un acord definitiu i no per territoris.

Per a l'exministre israelià, és important que Estats Units i Europa posin fi a l'abisme que els separa sovint en qüestions de política internacional ja que això els resta força i credibilitat a l'hora de treballar per resoldre conflictes. En aquest sentit, Ben-Ami considera que Europa ha de fer valer la seva voluntat de resoldre els conflictes de forma pacífica per sobre de les amenaces constants dels nord-americans.

D'altra banda, el membre del Partit Laborista israelià ha destacat també la importància de potenciar les democràcies als països àrabs musulmans, però ha rebutjat la possibilitat de fer-ho des de fora i per la força, ja que segons ha dit, un clar exemple que això no funciona és el de l'Iraq.

Shlomo Ben-Ami

L'estabilitat internacional no es basa en quines armes es tenen sinó en quin règim les controla, i és vital fer avançar la democràcia al món àrab, però cal veure com fer-ho.


Pel que fa al conflicte entre Israel i Palestina, Shlomo Ben-Ami, considera que cal donar suport a la iniciativa de retirada de l'exèrcit israelià de la franja de Gaza, ja que tot i no ser partidari d'un acord per zones, veu en aquesta opció una esperança de resolució.

En relació al "Full de Ruta", l'exministre ha assegurat que cal una actuació més dinàmica per part dels Estats Units, Rússia, l'ONU i la Unió Europea.

Shlomo Ben-Ami

Si volem que despegui el Full de Ruta requereix un paper americà molt més intens que el que hem vist, i això em temo que no passarà fins després de les eleccions.


Recordem que Ben-Ami va ser un dels impulsors dels acords de Camp David, que finalment no van arribar a bon port. Així mateix ho ha remarcat l'alcalde, Lluís Recoder, per a qui l'exministrre d'Israel ha aportat punts de vista per entendre el conflicte del Pròxim Orient que habitualment no estan al nostre abast.

Lluís Recoder

Ha fet un repàs de la política internacional encertat i facilitant claus que no estan al nostre abast. Ha estat una sort que poguem comptar amb persones del seu nivell.


La xerrada de Shlomo Ben Ami estava emmarcada en la segona edició del fòrum Santcugatribuna i ha estat seguida per unes 320 persones, que s'han aplegat al Teatre Auditori de la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.