Primer pas dels pressupostos de l'any vinent

Els pressupostos del 2014 augmenten l'ordinari i les inversions

Política

Publicat el 21/oct/13 per Josep Gimeno

L'equip de govern defensa els nous pressupostos com a eina per impulsar l'economia i garantir la cohesió social. Els comptes del 2014 tenen 95'6 milions d'euros d'ordinari (un 8'5% més respecte l'actual) i 22 d'inversió (8'9% d'augment). Pel que fa a les ordenances fiscals, l'IBI s'encarirà un 1'9% de mitjana. Les xifres han passat l'aprovació inicial amb el vot favorable del govern i el vot negatiu i l'abstenció de l'oposició.

Ordinari
L'ordinari del 2014 pujarà un 8'5%, en passar de 88'1 a 95'6 milions gràcies en bona part a la millora en ingressos per concepte de plusvàlues, és a dir, l'impost que es paga per la compra-venda d'un immoble.

El comptes recullen crescudes en atenció a les persones (6%) i beques menjadors (15'3%). També es dediquen més diners a la millora urbana, amb un 7% més que enguany.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha remarcat que amb els propers pressupostos es busca dotar de musculatura el consistori.

Carles Brugarolas

Continuem avanaçant per dotar de múscul financer el consistori.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Inversió
L'any vinent, hi haurà 22 milions d'euros en inversió. Bona part es destinaran a la urbanització i millora de carrers i voreres (7'7 milions), les noves promocions d'habitatge públic (1'71 milions) i la remodelació de parcs infantils (1 milió).

Quant a les urbanitzacions de barris, l'Ajuntament no aportarà el 100% del cost i es reparteix el pagament amb els residents. A Can Borrull, els veïns aportaran 800.000 euros de la quantitat total, i a Sant Joan de Mira-sol, els residents assumeixen el 80% dels 2,4 milions.

També es reserven 400.000 euros per a una eventual remodelació del Teatre la Unió, que podria passar a formar part de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) si l'administració i els propietaris de l'equipament tanquen un acord.

La inversió també recull una partida de 4'6 milions per a les expropiacions forçoses de les zones verdes.

Ordenances fiscals
El rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI), les taxes municipals i els preus públics s'encariran de mitjana un 1'9% en els pressupostos de l'any vinent, en consonància amb la previsió de l'augment de l'IPC. Segons Brugarolas, l'augment de l'IBI residencial és, en termes reals, una baixada de la càrrega impositiva.

Les ordenances fiscals introdueixen novetats com la bonificació del 90% de la taxa d'obertura de bars, restaurants i petits comerços per ajudar a la reactivació econòmica. També es recullen incentius per la instal·lació de projectes econòmics a l'entorn de Can Calopa.

Ràtio d'endeutament i pagament a proveïdors
De cara al 2014, es preveu no superar la ràtio d'endeutament del 66%, per sota del límit legal vigent del 75%.

Un altre dels objectius per al proper exercici és reduir al màxim el termini de pagament a proveïdors.

Els comptes han rebut el vot favorable de l'equip de govern, format per CiU. L'oposició s'ha mogut entre el 'no' i l'abstenció.

Ara s'obre el període d'al·legacions als comptes previ a l'aprovació definitiva dels pressupostos.