El ple proposa la creació d'una comissió local per recuperar la memòria històrica

El ple municipal ha acordat impulsar la creació d'una comissió local per a la recuperació de la Memòria Històrica

Política

Publicat el 16/des/13 per Anna González

El ple impulsa la creació d'una comissió local per a la recuperació de la Memòria Històrica que abordi el període de la Guerra Civil i la dictadura franquista amb experts, entitats culturals i personalitats. La proposta és fruit d'un acord aprovat aquest dilluns per CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, al qual el PP ha votat en contra perquè l'acord 'no és objectiu' i perquè considera que aquesta tasca s'ha d'atribuir als historiadors per evitar crear divisió entre la ciutadania sobre el passat. La iniciativa neix d'una proposta del PSC.

La moció estableix que la comissió sorgirà de la Taula de Patrimoni, que s'encarregarà de contactar amb historiadors i experts, entitats culturals i ciutadanes i personalitats per crear aquest nou òrgan. El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha explicat que l'objectiu és difondre aquesta part de la història del municipi.

Ferran Villaseñor

Fomentar des de l'Ajuntament la creació d'una comissió de la memòria històrica per estudiar allò que va passar en un moment històric com la Guerra Civil i el franquisme.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De fet, la comissió serà el primer òrgan a Sant Cugat per recuperar i difondre la memòria històrica local. A més, donarà rellevància pública a les iniciatives particulars i d'altres institucions que treballen per donar a conèixer el passat santcugatenc d'aquest període. També servirà per destacar la feina dels investigadors i les publicacions santcugatenques sobre la Guerra Civil i el franquisme.

Davant aquesta proposta, el portaveu del PP, Jordi Carreras, ha explicat que el seu grup ha votat en contra en considerar que l'Ajuntament no és l'àmbit per desenvolupar aquesta tasca i que l'acord no és objectiu, ja que obvia en la part expositiva una part de les víctimes. Carreras ha defensat que cal deixar l'estudi als experts i evitar remoure el passat.

Jordi Carreras

No li pertoca a les institucions sinó als historiadors. S'aconsegueix la divisió entre les persones amb avantpassats que han patit.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Tot i així, la resta de grups han defensat que el text reconeix totes les víctimes i deixa la tasca de recuperació de la memòria històrica en mans dels experts locals.