El pressupost tira endavant amb els únics vots de l'equip de govern mentre l'oposició critica que la inversió es dediqui a manteniment de ciutat

Política

Publicat el 25/feb/04 per Vanesa Hernandez

El pressupost del 2004 de l'Ajuntament i els Organismes Autònoms, xifrat en 107'7 milions d'euros, ha tirat endavant amb els únics vots a favor de l'equip de govern. La convicció que la partida d'inversions -contravenint l'acord- es dedica a finançar manteniment de ciutat enlloc d'invertir en la construcció de nous equipaments ha estat un dels arguments esgrimits per l'oposició per votar en contra d'uns Pressupostos que persegueixen la 'contricció' i la 'racionalització' de la despesa.

Els partits de l'oposició han donat l'esquena a uns Pressuposts que, per alguns partits, responen al joc d'equilibris interns i al repartiment de poder entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana. Un altre dels retrets més sentits durant les intervencions és que es dediqui part de la partida d'inversions a despesa ordinària o manteniment de ciutat.

L'encarregat de desmentir aquestes crítiques i retrets ha estat el tinent d'alcalde d'Hisenda Jordi Joly que ha defensat el Pressupost d'enguany com un instrument per fer de Sant Cugat una ciutat eficient, que racionalitza la despesa i on, alhora, es manté el nivell de serveis i la qualitat de vida:

Jordi Joly

Racionalitzem la despesa. Volem que Sant Cugat sigui una ciutat eficient. Igual servei i menys cost.


Esquerra Republicana ha justificat el seu vot a favor explicant que són uns Pressupostos on es recull, diu, la 'incidència' dels republicans dins l'equip de govern. Eduard Pomar ha destacat que precisament les Àrees dirigides per Esquerra com medi Ambient, Joventut i Serveis Socials són les que més creixen tot i que en realitat, suposen només el 9% del Pressupost

Eduard Pomar

Polítiques socials, Joventut i Medi Ambient en surten reforçades. És la força d'Esquerra.


Per la seva banda els partits de l'oposició han carregat contra la voluntat, asseguren, de l'equip de govern de saltar-se l'acord pel nou creixement de la ciutat i no dedicar la venda de patrimoni a nous equipaments.
En aquest sentit s'ha pronunciat el PSC. El regidor socialista Pau Calsamíglia, a més, ha denunciat que en un any on es produeix un fort increment impositiu, més de 10 punts per sobre de l'IPC, en canvi, baixa la inversió a la meitat.

Pau Calsamíglia

Estan traint el pacte de nou creixement i no dediquen el oatrimoni a nous equipaments.


'Indignació' ha estat la paraula més usada per Iniciativa per Catalunya Verds que ha vist com després que donessin en el seu dia el seu vot per aprovar la subhasta de parcel·les de Can Matas, ara, els diners recaptats no es dediquen, íntegrament, a nous equipaments tal i com s'havia pactat. El seu portaveu, Xavier Boix, se sent enganyat i diu que es traeix l'esperit de Can Matas i que prenen bona nota. Boix diu que això estableix precedent a partir d'ara:

Xavier Boix

Estic decebut. Han tarit l'acord de Can Matas. No ho perdono. Havien de ser equipaments.


El PP ha carregat contra el repartiment de poder que assegura s'ha fet entre Esquerra i CIU en els Pressupostos. El regidor popular Rafael Enríquez coincideix també a denunciar la despatrimonialització de l'Ajuntament i la supressió de partides com el Festa Esport o la Segona fase de la Ciutat esportiva:

Rafael Enríquez

El Pressupost respon a un repartiment de quotes de poder entre CIU i ERC.


Una de les crítiques més grans se l'ha endut el pressupost destinat a l'Organisme Autònom de Comunicicació (OAMCIC). Els partits de l'oposició consideren la partida 'excessiva' i creuen que només serveix de plataforma de propaganda institucional i de promoció personal de l'alcalde. En canvi, els aplaudiments i les lloances han estat per Promusa i la voluntat de dedicar quasi 30 milions d'euros a noves promocions d'habitatge social.

L'anècdota de la sessió ha estat la presència en el ple de l'artífex dels anteriors Pressupostos, Martí Garcia, aleshores regidor del PP i ara, nou militant de Convergència i Unió.