La sectorial SITAL reivindica el paper dels funcionaris estatals per a la consulta


  • Comparteix:

Una cinquantena de secretaris, tresorers i interventors de les administracions locals ha reivindicat el seu paper en el procés sobiranista aquest dissabte a Sant Cugat, en una reunió de la sectorial SITAL de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). En la trobada s'ha desmentit que cedir el padró municipal a la Generalitat per a la consulta sigui una acció il·legal i s'han format grups de treball per reflexionar sobre la situació dels ajuntaments en una hipotètica Catalunya independent.

En una reunió al claustre del Monestir, la sectorial ha fet una crida a aquests funcionaris, que depenen de l'Estat espanyol, perquè s'impliquin en el procés sobiranista. La seva intenció és tenir un paper central en aquest procés i garantir el seu rol en un futur Estat català. També han reivindicat la seva figura a les administracions locals i els seus coneixements jurídics i polítics.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha subratllat que aquests funcionaris 'coneixen les entranyes de l'Estat espanyol', ja que són 'persones properes al poder'. En aquest sentit i en relació amb una hipotètica suspensió de l'autonomia catalana per part del govern espanyol, Forcadell considera l'acció poc probable, però destaca que cal estar preparats.

Carme Forcadell

No crec que s'atreveixin a fer-ho, però ho hem de preveure tot. Seria un desprestigi davant del món. El mateix govern espanyol s'adona que és completament inviable.


En la trobada també s'ha parlat de la possibilitat que els ajuntaments cedeixin el padró municipal a la Generalitat perquè pugui dur a terme la consulta prevista per al 9 de novembre. Des de la sectorial, s'ha posat èmfasi en la legalitat d'aquest fet i en la tasca que poden desenvolupar els funcionaris per convèncer els alcaldes a favor del referèndum, segons un dels membres de SITAL, David Ros.

David Ros

Tenim dictàmens jurídics que ens diuen que a la Generalitat se li pot cedir el padró municipal. Cal donar garanties al poble de Catalunya en aquest sentit.


L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i el regidor de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, també han intervingut en l'acte. Segons Puigneró, aquests funcionaris són la columna vertebral de la democràcia local i exerceixen un rol fonamental per al procés.

Jordi Puigneró

Els interventors, tresorers i secretaris dels ajuntaments són la columna vertebral de l'administració local i una peça fonamental.


A més, la reunió ha abordat qüestions com la configuració d'una hisenda catalana i el nou disseny dels governs locals en un nou Estat català.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.