El ple aprova promoure la retirada dels símbols franquistes d'edificis privats


Temes relacionats

ICV-EUiA demana que es retiri la simbologia franquista present a Sant Cugat (11/mar/14)


  • Comparteix:

Una placa franquista / Fotografia: Wikipèdia

Una placa franquista / Fotografia: Wikipèdia

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns impulsar la retirada de símbols franquistes ubicats als edificis de pisos de la ciutat. La moció, impulsada per CiU i ICV-EUiA, estableix que s'informarà els veïns dels blocs amb aquesta simbologia abans de retirar-los i que el consistori assumeix el cost de l'actuació. Tots els partits hi han donat suport, excepte el PP, que ha votat en contra en veure 'sectarisme' en el text.

La Llei del Memorial Democràtic, aprovada al 2007, estableix que es retirin tots els símbols i monuments públics que honorin o recordin el franquisme, exaltin l'aixecament militar i la Guerra Civil. Tot i això, a Sant Cugat encara hi ha simbologia franquista, com les plaques amb l'emblema de la Falange que l'Institut Nacional de l'Habitatge de l'època va col·locar als edificis construïts durant els anys 50, 60 i 70.

Per això, el ple ha acordat retirar aquestes imatges i símbols de la ciutat. Tal com ha explicat la regidora d'ICV-EUiA Roser Casamitjana, s'informarà els veïns dels edificis de l'actuació.

Roser Casamitjana

La moció proposa treure els símbols i iniciar una campanya d'informació als veïns i veïnes dels edificis en qüestió. També els demanem si ens poden informar d'altres referències.


De la seva banda, el regidor del PP Bruno de Salvador considera que la moció està redactada amb un estil 'sectari' que demostra la manca de rigor històric que conté.

Bruno de Salvador

Hi ha, per dir-ho d'alguna manera, el sectarisme que sempre s'ha vist quan abordem aquests temes. Hi ha una absència de rigor històric força lamentable.


Segons les xifres de la formació ecosocialista, actualment hi ha vuit edificis privats que tenen simbologia del règim. Enguany es compleixen 75 anys de l'aixecament militar del general Franco.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.