ICV avisa que les competències locals estan en risc per la reforma catalana


  • Comparteix:

D'esquerra a dreta, Marta Ribas i els regidors, Roser Casamitjana i Joan Calderon

D'esquerra a dreta, Marta Ribas i els regidors, Roser Casamitjana i Joan Calderon

ICV-EUiA adverteix que la llei de governs locals que s'està tramitant al Parlament de Catalunya aposta per un aprimament dels consistoris en la línia de la reforma que ha impulsat el govern espanyol. Els ecosocialistes insten la resta de forces a treballar per capgirar la llei i millorar la transparència, la participació ciutadana i la prestació de serveis del món local.

ICV-EUiA apel·la a mantenir la unitat del municipalisme català contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) del govern espanyol per millorar la reforma catalana que s'està treballant al Parlament.

En aquest sentit, la diputada ecosocialista Marta Ribas denuncia que el projecte del govern català segueix les línies mestres de la proposta espanyola, és a dir, racionalització per criteris econòmics i retirada de competències als consistoris si no en poden garantir la sostenibilitat.

Marta Ribas

Quan un municipi no pugui garantir la sostenibilitat d'una competència, se li podria treure i passar-la a un ens superior.


Una altra de les crítiques d'ICV-EUiA és que, en paral·lel al debat sobre la llei de governs locals, no s'està impulsant una llei de finançament local, malgrat que així ho recull l'Estatut de Catalunya.

Segons els ecosocialistes, cal que en el tràmit de la llei es millorin aspectes que afecten les EMD, com el sistema d'elecció dels càrrecs electes.

Una altra qüestió a aclarir de la llei és la situació en què quedaran municipis com Sant Cugat, dels quals no s'aclareix la relació que tindran amb el consell comarcal i amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Marta Ribas

Cal aclarir i ordenar què passa amb les ciutats que estan a l'àrea metropolitana i formen part dels consells comarcals.


Ribas s'ha mostrat esperançada per poder capgirar com un mitjó el projecte de llei ja que, assegura, CiU i ERC són conscients que la reforma proposada no fa el pes al món local.

La tramitació de la llei està en aquests moments en l'equador de les compareixences. Després arribarà el període d'esmenes parcials i, finalment, es portarà a debat a l'hemicicle.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.